György

Radu Lupu újra Budapesten

2013.04.12. 18:05

Programkereső

"Egy történetet mindenki másképp mesél el, de azért az előadásnak mindenképpen ellenállhatatlannak és spontánnak kell lennie. Ha nem magával ragadóan meggyőző, nem ér semmit" - fejtette ki egy alkalommal zárkózott ars poeticáját a román művész, aki április 18-án, 19-én és 20-án a Budapesti Fesztiválzenekarral lép a Művészetek Palotája pódiumára.

Radu Lupu pályája kezdetén olyan komoly erőpróbának számító versenyeket nyert meg, mint a Van Cliburn és a Leedsi Nemzetközi Zongoraverseny, és azóta is fáradhatatlanul koncertezik a világ vezető zenekarainak szólistájaként. Hangversenyeinek különös jelentőséget ad, hogy egy ideje elzárkózik a stúdiók és hangfelvételek világától, így fellépései művészetének valóban egyedi és megismételhetetlen megnyilvánulásainak számítanak.

Radu Lupu
Radu Lupu

Repertoárjának gerincét Mozart, Schubert, Beethoven és Brahms művei alkotják - érdeklődésének ez a jellegzetes súlypontja áprilisi budapesti koncertjeinek programválasztásában is meghatározó elvnek látszik. A Fischer Iván vezette Fesztiválzenekarral Beethoven 1. zongoraversenyét (C-dúr, op. 15) szólaltatja majd meg, amelyet J. S. Bach 4. Brandenburgi versenye (BWV 1049) és Brahms 4. szimfóniája (op. 98) foglal keretbe.

A zenekar a koncertek után két nappal, április 22-én turnéra indul: Londonban, Basingstoke-ban, Manchesterben, Birminghamben, Canterburyben és Frankfurtban Dohnányi-, Beethoven-, Brahms- és Bartók-művekkel lépnek majd közönség elé Imogen Cooper, valamint Rudolf Buchbinder közreműködésével.

A Budapesti Fesztiválzenekar 2012. szeptember 29-i koncertje a Brugge-i Concertgebouwban
A Budapesti Fesztiválzenekar 2012. szeptember 29-i koncertje a Brugge-i Concertgebouwban