Csilla, Noémi

A következő harminc év

2013.04.15. 18:50

Programkereső

A Budapesti Fesztiválzenekar az idén ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját - friss lendülettel tekintve előre a következő három évtizedre. Az április 15-i sajtótájékoztatón számos tervükről beszámoltak, jóllehet természetesen csak a 2013-14-es évadra vonatkozóan.

Noha a jelen együttese is a világ legjobbjai közé tartozik, a Fesztiválzenekar már a jövő zenekarának megteremtésén fáradozik. Az állandóan új együttes- és koncerttípusokat teremtő zenekar ötleteinek gazdagsága az új évadban sem kopik meg. A szeptemberben kezdődő szezont a Mahler Ünnep helyett új fesztivállal nyitják: a Bridging Europe-Európai Hidak című rendezvénysorozat célja az európai kultúra sokszínűségének, a különböző kulturális hagyományok találkozásának bemutatása, összekötése, az európai szellemi örökség közös voltának kidomborítása, átélhetővé tétele lesz. Ennek érdekében minden évben egy-egy európai ország kultúrája, zenei sajátosságai köré szervezik az évadnyitó fesztivál programjait. A 2013-14-es szezonban Csehország kerül majd fókuszba (Antonín Dvořák halálának 110. évfordulójára 2014-ben emlékezik a zenei világ).

Budapesti Fesztiválzenekar, bfz, Fischer Iván
Budapesti Fesztiválzenekar, bfz, Fischer Iván

Az évad során a zenekar világhírű szólistákkal és karmesterekkel lép közönség elé: koncertjeiken Budapesten üdvözölhetjük majd Garrick Ohlssont, Maria João Pirest, Martha Argerichet, Alexander Toradzét, Pinchas Zuckermant, Leonidas Kavakost, Dmitrij Kitajenkót, Heinz Holligert és Jos van Immerseelt is. Bár a nagyzenekari koncerteknek továbbra is a Művészetek Palotája ad majd otthont, az együttes a felújított Zeneakadémián, az újonnan megnyitott Budapest Music Centerben, a Budapesti Kongresszusi Központban, az Olasz Kultúrintézetben, a Millenárison és saját székházában is ad hangversenyeket. A barokk és a kortárs estek sorozata ugyanúgy folytatódik majd, mint a próbalátogatások, a Kakaókoncertek, a Hangszerkóstolók, a vidéki fellépések és a Midnight Music hagyománya.

Az együttes természetesen az új évadban is számos külföldi fellépést vállal: játszanak majd Dortmundban, Bruges-ben, Frankfurtban és New Yorkban (Dvořák-műsoruk mellett a keleti-parti városóriás Mostly Mozart-fesztiválján is fellépnek a Lincoln Centerben), de lesznek koncertjeik többek között a bécsi Konzerthausban, Párizsban, Toulouse-ban, Kölnben, az amszterdami Concertgebouw-ban, Hongkongban, Pekingben és Sanghajban is.

Fischer Iván
Fischer Iván

Az új évad különleges eseménye lesz Fischer Iván szerzői estje, amelyre a tavaly Bruges-ben rendezett hangverseny sikere után itthon is sor kerül októberben, és feltétlenül kihagyhatatlannak ígérkezik a születésnapi koncert, amelyet a Budapesti Kongresszusi Központban rendeznek a Fesztiválzenekar 1983-as bemutatkozó hangversenyének évfordulóján, december 26-án.