Konrád, Tivadar

Stradivarival a Rózsavölgyi Szalonba

2013.04.18. 10:00

Programkereső

Baráti Kristóf április 20-án az 1703-ban készült "Lady Harmsworth" nevű Stradivari hangszeren játszik majd, amelyet a Chicagói Stradivari Társaság bocsátott rendelkezésére.

Baráti Kristóf Budapesten született, de gyermekkora nagy részét Venezuelában töltötte. Öt évesen kezdett hegedülni tanulni, nyolc éves korától már fellépett Venezuela legjobb szimfonikus zenekaraival.

Baráti Kristóf
Baráti Kristóf

A világjáró művész olyan kiváló zenekarokkal lépett már fel, mint a Royal Philharmonic Orchestra, az Orosz Nemzeti Zenekar, a Szentpétervári Szimfonikus Zenekar, a Budapesti Fesztiválzenekar, a Brüsszeli Filharmonikusok, a Japán Filharmonikus Zenekar, vagy a Deutsches Symphonieorchester.

2009-ben és 2010-ben Lemezre játszotta Paganini 1. és 2. hegedűversenyét és Bach szólószonátáit és partitáit a Berlin Classics számára. A sokoldalú művész rendszeresen vezet mesterkurzust Pécsett, ahol az egyetemen 2012-ben mesterszakos diplomát szerzett és 2012 őszétől tanít. 2013-tól két évig a pécsi Zsolnay Központ rezidens művésze.

2010-ben elnyerte a hegedűsök Oscar-díjának tekintett Moszkvai Paganini Verseny első díját, munkásságát Príma-díjjal és Liszt-díjjal is elismerték.

Baráti Kristóf
Baráti Kristóf

A Rózsavölgyi Szalon színpadán elhangzó művek:
Dohnányi: cisz-moll szonáta hegedűre és zongorára, Op.21
Paganini: La Campanella
Saint-Saens: Beveztetés és rondo capriccioso, Op.28
Sarasate: Malaguena
Sarasate: Andalúz románc
Sarasate: Zapateado

Zongorán közreműködik: Farkas Gábor Liszt-díjas zongoraművész