Konrád, Tivadar

Fidelio Klasszik: Bubnó, Fischer, Pogány

2013.04.26. 13:13

Programkereső

A Fidelio és a Klasszik Rádió magazinműsorának következő adása április 27-én lesz hallható.

Bubnó Tamást, a Budapesti Énekes Iskola művészeti vezetőjét és a Szent Efrém Férfikar karnagyát idén Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki. A férfikar évtizedes fennállása alatt nagy sikereket ért el itthon és külföldön, két éve pedig elindult a Szent István Bazilikában tartott koncertsorozat Orientale Lumen - A kelet világossága címmel. A Liszt-díjas karnaggyal a Liszt-díj jelentőségéről, a május 5-i és június 23-i Orientale Lumen-koncertekről és további fellépéseikről beszélgettünk.

Bubnó Tamás
Bubnó Tamás

A Budapesti Fesztiválzenekar idén ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját - friss lendülettel tekintve előre a következő három évtizedre. Noha a jelen együttese is a világ legjobbjai közé tartozik, a Fesztiválzenekar már a jövő zenekarának megteremtésén fáradozik, s az állandóan új együttes- és koncerttípusokat teremtő zenekar ötleteinek gazdagsága az új évadban sem kopik meg. S hogy honnan a sok ötlet, illetve milyen belülről megélni az elmúlt évtizedek közös munkáját, arról Fischer Iván karmestert, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatóját kérdeztük.

Fischer Iván
Fischer Iván

Egy hét múlva, május 4-én szombaton kerül megrendezésre a főváros tizennégy színházában a Színházak Éjszakája, melynek kapcsán a múlt héten Szente Vajk ismertette a Madách Színház programjait. Ezúttal Pogány Judit, az Örkény Színház művésznője lesz hallható, aki a kisebbeknek olvassa fel Bogyó és Babóca történeteit fél öttől. Bartos Erika népszerű meséjének animációs változatában Pogány Judit nemcsak a mesélőnek és a főszereplőknek kölcsönözte a hangját, de a többi közel nyolcvan figurának is. Május 4-én a gyerekek választhatnak majd, mely figura hangját szeretnék hallani. A programokon túl arról is kérdeztük a 2005 óta sikerrel futó A sötétben látó tündér címszereplőjét, milyen egy jó gyerekelőadás.

Pogány Judit
Pogány Judit

Az MR2 Szimfonik+ a Müpából az MR2-Petőfi Rádió 2011-es kezdeményezésének önálló érvényű televíziós továbbgondolása a Művészetek Palotája és az m1 koprodukciójában. Annak idején több könnyűzenei együttes lépett színpadra a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával, együttesenként két-három dal feldolgozásával. A sikeres ötlet alapján ezúttal egy együttes teljes és különleges koncertet nyújtó zenei anyaga kerül átdolgozásra. Az elmúlt években készült szimfonikus átiratok közül az egyik legnépszerűbb a Heaven Street Seven Ez a szerelem című dala. Most eljött az ideje annak is, hogy a fiúk szimfonikus hangszerelésért kiáltó dalaik sokaságából ne csak ízelítőt nyújthassanak, hanem egész estés, komplex élményt az MR Szimfonikusok közreműködésével. A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben április 29-én megrendezendő estét külön izgalmassá teszi, hogy három egészen eltérő karakterű hangszerelővel dolgoznak, így a klasszikus felfogástól az extrém kísérletező hangzásokig sokféle zenei világ lesz jelen, ráadásul a dalválasztás is széles spektrumot fog át a legnagyobb slágerektől a kevésbé ismert dalokig. Az igazi koncertélményen túl a közönség egy új műsor felvételének kulisszatitkaiba is betekinthet. A nagyszabású vállalkozásról Szűcs Krisztián, a Heaven Street Seven énekese mesélt.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére április 28-án, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.