Emma

Száz éve született Dávid Gyula

2013.04.30. 14:40

Programkereső

Az Óbudai Társaskör május 9-i hangversenyének műsorát Kodály egyik tanítványa, a száz éve született Dávid Gyula alkotásainak szenteli. Játsszon a Fidelióval, és legyen a különleges este részese!

A zeneszerző 1913-ban született Kecskeméten. Tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte, majd a Székesfővárosi Zenekar brácsása lett. Mint oly sok magyar zeneszerzőtársa, Kodály Zoltánnál végezte tanulmányait (1933-1938), s zeneszerzés stúdiumaival egy időben magas fokú hegedűtudásra tett szert. 1945 és 1949 között a budapesti Nemzeti Színház zenei vezetője volt, 1950 és 1956 között több magyar együttes művészeti és zenei vezetője. 1950 és 1964 között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola, 1964-től a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola, 1967-től haláláig ismét a Főiskola tanára. Zeneszerzői munkásságát színpadi kísérőzenék írásával kezdte meg: klasszikus színművekhez komponált művei jelentős sikert arattak. Alkotótevékenysége mellett táncegyüttesek szervezésével és betanításával is foglalkozott, ezek számára számos népdal, tömegdalt, táncmuzsikát írt. Életművének egyik kiemelkedő alkotása a Brácsaverseny (1951), amelyért a Magyar Népköztársaság az Erkel-díjjal tüntette ki. A művet külföldön is nagy sikerrel mutatták be.

Az Óbudai Társaskör koncertterme
Az Óbudai Társaskör koncertterme

A koncert műsorán Berzsenyi, József Attila és Ady verseire készült dalok, valamint hangszeres művek szerepelnek (többek között a brácsára és zongorára írt, 1969-ben keletkezett Szonatina és a fuvolára és zongorára készült, 1954-ből való Szonáta). A műsort Kodály kompozíciója, a Cím nélkül - válasz Dávid Gyulának zárja. Az este közreműködője Rajk Judit (ének), Matuz Gergely, Matuz István (fuvola), Tóth Balázs (brácsa) és Marczi Mariann (zongora) lesz, a komponista fiával, Dávid Ferenc építésszel Mácsai János zenetörténész beszélget.

Amennyiben 2013. május 8-án délig (12:00) helyesen válaszol az alábbi kérdésre, partnerével részt vehet a hangversenyen az Óbudai Társaskörben.

A társművészetek közül melyek álltak Dávid Gyula érdeklődéséhez közel?