Gertrúd, Patrik

El Sistema és a "Superar" Salzburgban

2013.05.01. 12:42

Programkereső

A Salzburgi Ünnepi Játékokon vendégeskedik a nyáron a hátrányos helyzetű gyerekek és fiatalok zenei oktatását támogató nagyszabású venezuelai program, az El Sistema, és vele ezernégyszáz fiatal résztvevő.

A világhírű kulturális fesztivál programját ugyanis egész csokornyi új program, az El Sistema ifjúsági zenekarainak tizennégy koncertje egészíti ki.

Dóm tér, Salzburg
Dóm tér, Salzburg

Alexander Pereira, az ünnepi játékok intendánsa egy sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, "egyik legkedvesebb vágya megvalósulását" jelenti ez az együttműködés. "Remélem, a nyár végére mindannyian tíz évet fiatalodunk majd" - tette hozzá. A fellépők között lesz a Carnegie Halltól a Salle Pleyelig számos neves koncertteremben megfordult, híres Simón Bolívar Szimfonikus Zenekar, amelyet többek között az El Sistema egyik legsikeresebb és legismertebb neveltje, a nemzetközi zenei élet egyik fiatal sztárja és egyben az együttes zeneigazgatója, Gustavo Dudamel vezényel majd. Mahler 8. szimfóniájában olyan énekesekkel lépnek pódiumra, mint Anna Prohaska és Klaus Florian Vogt, míg Mahler 1. szimfóniáját az az ugyancsak venezuelai Nemzeti Gyermek Szimfonikus Zenekar Sir Simon Rattle irányításával szólaltatja meg. Az El Sistema növendékei Salzburgban találkoznak a venezuelai program bécsi központú, európai társ-kezdeményezése, a "Superar" fiatal zenészeivel is.

Gustavo Dudamel az El Sistema zenekarát vezényli Venezuelában
Gustavo Dudamel az El Sistema zenekarát vezényli Venezuelában

Alapítása, 1975 óta közel kétmillió gyermek vett részt az El Sistema-programban, amely jelenleg mintegy 400 ezer hátrányos helyzetű gyermeknek, illetve fiatal zenésznek nyújt lehetőséget zenekarban való zenélésre.