Benedek

Az Osztrák Rádiózenekar új évada

2013.05.02. 13:51

Programkereső

Eötvös, Mendelssohn, Stravinsky, Schubert, Birtwistle, Bernstein, Brahms. A Radio-Symphonieorchester Wien kínálatában mindenki találhat kedvére való programot.

Christian Scheib intendáns mutatta be az együttes 2013/14-es szezonjának műsortervét, amelynek egyik csúcsprodukcióját a Salzburgi Ünnepi Játékok nyitánya, Harrison Birtwistle Gawain című művének ősbemutatója jelenti. Az előadáson a zenekart Ingo Metzmacher vezényli majd.

Imperial Palace - Bécs
Imperial Palace - Bécs

Az őszi Wien Modern fesztivál nyitókoncertjén vezető karmesterük, Cornelius Meister vezényletével Eötvös Péter, Salvatore Sciarrino és Luigi Nono műveit szólaltatják meg a Konzerthausban, ugyanakkor továbbra is szoros együttműködésben dolgoznak a Theater an der Wiennel: a ház Verdi-sorozatában csakúgy szerepet vállalnak majd, mint Stravinsky remekműve, a Rake's Progress produkciójában. Új művek világpremierjét is tervezik, amelyek közül több az együttes felkérésére készült: Thomas Amann orgonára és zenekarra írt versenyművét például a Musikvereinban, Hans Rott Hamlet-nyitányát a Konzerthausban mutatják be.

A Hollywood in Vienna és a Christmas in Vienna elnevezésű hangversenyek az évad fix pontjainak számítanak, emellett a Bécsi Ünnepi Hetek hagyományos nyitókoncertjén is a Rádiózenekar játszik majd a Városháza előtti téren. A gyerek- és ifjúsági programok közül a "my RSO probt" sorozatra hívták fel a figyelmet.

Noha felvételeik igen sikeresek, a zenekar működése veszteséges, ezért sürgető feladatként jelölték meg a baráti körök, támogatói klubok újraélesztését. Alexander Wrabetz, az ORF főigazgatója természetesen hangsúlyozta, hogy az intézmény az együttes mellett áll, hiszen fenntartására kötelezettséget vállalt.