József, Bánk

Gubaidulina és Castellucci

2013.05.02. 17:17

Programkereső

Zenei és színházi kategóriában Sofia Gubaidulinát és Romeo Castelluccit tüntetik ki az idén a velencei biennále Arany Oroszlán-életműdíjával.

A biennále közleménye szerint a Németországban élő orosz zeneszerző október 4-én, az olasz rendező pedig augusztus 2-án veheti át kitüntetését Velencében. Ivan Fedele hangsúlyozta: "Gubaidulina kitüntetése egy nő kiemelkedő művészi és emberi értékének elismerése, egy nőé, akinek nonkonformista esztétikai döntései miatt mindig harcolnia kellett a politikai hatalmakkal a Szovjetunióban. A szigorú megszorítások ellenére is rendkívüli koherenciával és szabadsággal fejezte ki magát és ajándékozta meg zenéjével az egész világot". A velencei zenei fesztiválon az 1970-es évek vége óta rendszeresen játsszák zenéjét.

Dózse-palota, Velence
Dózse-palota, Velence

Castellucci díját "azon képességéért kapja, amellyel új, a színházat, a zenét és a szobrászatot ötvöző színpadi nyelvet teremt. Munkáival párhuzamos világokba repít minket, majd visszahoz onnan, hogy immár más szemmel tekintsünk saját világunkra" - olvasható a közleményben Álex Rigola méltatása. Castellucci alkotásaival is rendszeres találkozhatnak a velencei színházi biennále résztvevői.

Színház kategóriában az eddigi díjazottak között van Ariane Mnouchkine, Irene Papas, Thomas Ostermeier és Luca Ronconi. Zene kategóriában többek között Luciano Berio, Friedrich Cerha, Giacomo Manzoni, Helmut Lachenmann, Kurtág György, Eötvös Péter és Pierre Boulez kapott már Arany Oroszlán-díjat.