Klaudia

Az év tehetsége: Bencze Csaba

2013.05.03. 13:35

Programkereső

A Pannon Filharmonikusok fiatal harsonaművésze 2012-ben nyerte meg az International Trombone Assotiation (ITA - Nemzetközi Harsona Szövetség) Robert Marsteller harsonaversenyét Párizsban.

A pécsi Kodály Központban Bourgeois Harsonaversenyét játssza május 11-én egy olyan műsor részeként, amelyen megszólal majd Debussy Mallarmé-ihletésű kompozíciója, az Egy faun délutánja, valamint Mendelssohn zseniális Shakespeare-illusztrációja, a Szentivánéji álomhoz alig tizenhét évesen komponált, magával ragadóan friss és szellemes nyitány ötletét kibővítő kísérőzene is.

Bencze Csaba
Bencze Csaba

Előjáték az "Egy faun délutánjához" (Prélude à l'après-midi d'un faune) - ezt a címet írta Claude Debussy alkotása fölé. Bár a prelűd címe Mallarmé egyik költeményére utal, az alkotás semmiféle "cselekményt" követ, színgazdag partitúrája sokkal inkább hangulatokat ébreszt, benyomásokat kelt a hallgatóban.

Az angol Derek Bourgeois, számítva arra, hogy Harsonaversenyét a klasszikus zene és a jazz világában egyaránt érdeklődés kíséri majd, mindkét igényt kielégítő, három tételes concertót komponált. Az alkotás szimfonikus zenekari kíséretét fúvós zenekarra és kizárólag rézfúvósokra is átdolgozta, így még szélesebb körben terjedhetett el.

Felix Mendelssohn-Bartholdy szinte gyerekként komponálta meg híres, Shakespeare Szentivánéji álom című színdarabjához készült nyitányát. A rendkívül népszerű mű az ábrázolás nyíltsága és az absztrakt zenei forma között zseniálisan egyensúlyozva utal a vígjáték főbb eseményeire. Mendelssoh később egy kísérőzene részeként használta fel a nyitányt újra, amelyet a porosz király megrendelésére komponált 1842-ben.

Jöjjön busszal a koncertre! További információkért keresse Somló Andrást az andras.somlo@librimedia.hu címen vagy a +36-70-392-4199-es telefonszámon.