József, Bánk

Teltház a Carnegie Hallban

2013.05.04. 18:57

Programkereső

Bársony Péter és Kelemen Barnabás a Leon Botstein vezette American Symphony Orchestra szólistájaként aratott sikert New Yorkban május 2-án.

A Bársony Péter által összeállított programnak különleges jelentőséget adott, hogy Weiner László, Nádor Mihály és Gyopár László - akiknek egy-egy művét adták elő - mindannyian a vészkorszak áldozatául estek. Az Izraelben nagy tiszteletnek örvendő magyar származású brácsaművész, Pártos Ödön egy műve mellett Dohnányi Szegedi miséjét is megszólaltatták a hangversenyen - az Egyesült Államokban első alkalommal.

Bársony Péter
Bársony Péter

Ahogyan a koncerten jelen lévő Batta András, a Zeneakadémia rektora beszámolt róla, Kelemen Barnabás álló tapsos sikert aratott a Carnegie Hall 2700 fős közönsége előtt, teljesítményével többek között azt is igazolva, hogy Nádor Mihály hegedűversenye felfedezésre érdemes mű.

A magyar tematikájú koncert Leon Botstein karmester kezdeményezésére jött létre, aki több szálon is szorosan kötődik Magyarországhoz. Botstein a Közép-európai Egyetem (CEU) kuratóriumának elnöke és a New York állambeli Bard College rektora. A 2005 óta zenei fakultást is működtető egyetem szoros kapcsolatokat ápol a magyar zenekultúrával, a Zeneakadémiával pedig cserediák-programot tart fenn. A kapcsolat a Zeneakadémia főépületének újranyitása után várhatóan még szorosabbá válik majd. A budapesti intézmény meghívására Leon Botstein idén ősszel Magyarországon vezényel, 2014-ben pedig a Bard College Szimfonikus Zenekara lép fel a Liszt Ferenc téri épületben - részletezte a terveket Batta András.

Kelemen Barnabás
Kelemen Barnabás

Korábban több magyar oktató, köztük Gyivicsán György harsonaművész, Nemes Norbert László kórusvezető, zenepedagógus, Szabó József Zsolt fagottművész, valamint Várjon Dénes és Simon Izabella zongoraművész is tartott mesterkurzusokat a New York állambeli campuson.

Az amerikai zenekar, Botstein és a két magyar művész május 2-i hangversenyéről a New York Times is elismerő kritikát közölt, egyaránt hangsúlyozva a műsorterv alapgondolatának erőteljességét, Bársony Péter játékának eleganciáját és a Kelemen Barnabás fellépését követő ovációt.