Klaudia

A fuvola

2013.05.06. 11:06

Programkereső

Mozart állítólag nem kedvelte különösebben a fuvola hangját, az ember azonban hajlamos azt gondolni, hogy ha hallotta volna Emmanuel Pahud játékát, boldogan revideálta volna az álláspontját.

A genfi születésű művész a párizsi Conservatoire-on végzett 1990-ben. Számos versenygyőzelem után 1992-ben, mindössze 22 évesen nyerte el az akkor Abbado vezette Berlini Filharmonikusok első fuvolistájának pozícióját, melyet azóta is ő tölt be. A berliniekkel közös koncertjein kívül szólistaként és kamarazenészként is gyakori vendége a világ legkülönbözőbb zenei központjainak. Rendszeresen játszik Európa, az Amerikai Egyesült Államok és a Távol-Kelet meghatározó fesztiváljain. Olyan együttesekkel koncertezett már, mint a Londoni Filharmonikusok, a zürichi Tonhalle, a Bayerischer Rundfunk illetve a szentpétervári Mariinszkij Színház zenekarai, a Suisse Romande, a Camerata Salzburg, a Deutsche Kammerphilharmonie Bremen együttese, a Cincinnati Szimfonikusok, a Washingtoni Nemzeti Szimfonikusok, a tokyoi NHK Szimfonikusok, a Londoni Filharmonikusok és a Skót Kamarazenekar. A közönség egyaránt hallhatta játszani Abbado, Rattle, Zinman, Maazel, Boulez, Gergiev, Gardiner, Harding és Järvi irányításával.

Emmanuel Pahud
Emmanuel Pahud

A Művészetek Palotájában 2013. május 13-án az „Évad zenekarával", a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép pódiumra. A világhírű művész nem először ad hangversenyt az együttessel: első alkalommal még az 1990-es évek közepén dolgoztak együtt, amikor a zenekar meghívta a karrierjének még a kezdetén járó, de már elismert fuvolistát az általa alapított Zempléni Fesztiválra. Legutóbb pedig 2009 márciusában hallhatták közös játékukat az érdeklődők Budapesten a Zeneakadémián adott, teltházas koncertjükön. A muzsikus és a zenekar az idei, jubileumi 50. évadban is számos hangversenyen lép fel: 2013 márciusában Németországban és Isztambulban, majd a svájci Lutryben és Vaduzban koncerteztek, május 23-án pedig turnéra indulnak Brazíliába, Argentínába és Uruguayba.

Liszt Ferenc Kamarazenekar
Liszt Ferenc Kamarazenekar

A május 13-i, budapesti este műsorán Janáček vonószenekari szvitje, Mercadante e-moll fuvolaversenye (op. 57), Frank Martin fuvolára, vonószenekarra és zongorára komponált 1. balladája, valamint Debussy g-moll vonósnégyese (op. 10) szerepel.