Gertrúd, Patrik

"Jó hírekkel szolgálhatunk"

2013.05.07. 17:29

Programkereső

A Nemzeti Filharmonikusok 2013/14-es évadának műsorterve egyértelműen igazolja a zenekar főigazgatója, Kovács Géza címbeli állítását. Richard Strauss-opera, Brahms-esték, Britten-centenárium, világhírű szólisták, webcast-koncertközvetítések - mindez megtalálható az új szezon programjában. Harmincnyolc zeneszerző hetvennyolc műve hangzik majd el a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, a Fesztivál Színházban, a zenekari próbateremben és a Zeneakadémián.

2014-ben ünnepli a zenei világ Richard Strauss születésének 150. évfordulóját. A komponista életműve előtti tisztelgésként a zenekar folytatja Strauss-operákat bemutató ciklusát, amelynek következő darabja A hallgatag asszony (Die schweigsame Frau) lesz; a félig szcenírozott előadáson Rúni Brattaberg énekli majd a férfi főszerepet. Emellett márciusban két másik Strauss-mű, az Aus Italien-szimfonikus költemény és az Úrhatnám polgár-szvit is elhangzik; utóbbit azokból a zenei betétekből fűzte össze a zeneszerző, amelyek eredetileg az Ariadne auf Naxos első változatának Molière-felvonásához készültek.

Kocsis Zoltán
Kocsis Zoltán

Strauss mellett ugyanakkor fontos szerepet kap az évad tervében az 1833. május 7-én, vagyis éppen száznyolcvan éve született Johannes Brahms is: Téli esték Brahmsszal címet kapott az a sorozat, amelynek hangversenyein Baráti Kristóf, Perényi Miklós, Fülei Balázs, Ránki Dezső és Banda Ádám lépnek pódiumra a kilencven éves együttessel. A száz éve született Benjamin Britten Háborús requiemjével szerepel a programban: az alkotást, amely Coventry második világháborúban lebombázott székesegyházának 1962-es újraszentelésére készült, novemberben tűzi műsorára a zenekar. Elhangzik majd a 80 éves Krzysztof Penderecki 8. szimfóniája is, amelyben - akár a requiemben - kiemelkedő szerep jut a Nemzeti Énekkarnak, Durkó Zsolt A Jelenések könyvének margójára című oratóriumát pedig a szerző születésének 80. évfordulója tiszteletére mutatják be egy olyan koncert részeként, amelynek második felében a Szegedi Kortárs Balett társul a Kocsis Zoltán vezette zenekarhoz Ravel balettje, a Daphnis és Chloé előadásában.

Ezen kívül újra Budapesten üdvözölheti a közönség Emmanuel Pahud fuvolaművészt, aki jövő márciusban Hacsaturján Fuvolaversenyét játssza a Nemzeti Filharmonikusokkal, de fellép az együttessel többek között Nikolai Tokarev és Cristina Ortiz is. Ami a külföldi vendégszerepléseket illeti, a következő évadban Hollandiában, Ausztriában, Németországban, Spanyolországban, Törökországban, Japánban, Koreában és Franciaországban is ad koncerteket a zenekar. A turnék programján többek között Bartók, Csajkovszkij, Mendelssohn, Rahmanyinov és Smetana művei szerepelnek.

Kocsis Zoltán és a Nemzeti Filharmonikusok Spanyolországban
Kocsis Zoltán és a Nemzeti Filharmonikusok Spanyolországban

Továbbra is csakúgy sor kerül a próbatermi koncertekre, mint a Bartók születésének és halálának évfordulóján hagyományosan megrendezett hangversenyekre, ugyanakkor újdonságként jelenik meg az Ötórai bérlet azoknak a zenekedvelő családoknak, fiataloknak vagy épp idősebbeknek kedvezve, akiknek az éjszakai közlekedés problémát jelent.

"Ne hagyjanak bennünket magunkra a zenével" - javasolja a programfüzet köszöntőjében Kovács Géza főigazgató. Érdemes megfogadni a tanácsát.