Klaudia

"Itthon, együtt" - Baráti Kristóf és barátai

2013.05.10. 11:35

Programkereső

Ha Baráti Kristóf május 22-i hangversenyének résztvevői közül akár csak egy név is feltűnik egy koncert műsorán, az rendszerint már önmagában elegendő a közönség érdeklődésének felkeltésére. A MOM Kulturális Központban most valamennyiüket hallhatják játszani. Játsszon a Fidelióval, és vegyen részt a koncerten!

A különleges, mindenféle értelemben "baráti" hangverseny ötletének kiindulópontja természetesen Baráti Kristóf személye. A számos versenyen díjat nyert, fiatal hegedűművész, aki Kurt Masurtól Tyemirkanovig a nemzetközi koncertélet több karmesterlegendájának keze alatt játszott már, Bach-, Paganini- és Beethoven-felvételei után nemrég jelentette meg új lemezét, amelyen Ysaÿe-szólószonáták hallhatók. Játékát és Stradivarijának hangját legutóbb alig néhány napja, május 7-én élvezhette a közönség a Várszínházban egy olyan koncerten, amelyet Beethoven nevezetes budai fellépésének emlékére rendeztek.

Baráti Kristóf
Baráti Kristóf

A május 22-i koncerten olyan művészekkel zenél együtt, akik a hazai és a nemzetközi koncerttermeknek egyaránt gyakori vendégei: a Carnegie Hallban a hónap elején debütáló Bársony Péterrel, a világ egyik legkiemelkedőbb trombitaművészeként számontartott Boldoczki Gáborral, a Brüsszelben élő Dosztán Dénessel, a 2009-es Weimari Nemzetközi Liszt Zongoraverseny győztesével, Farkas Gáborral, a 2012 óta a Musikhochschule Karlsruhe professzoraként is tevékenykedő Fenyő Lászlóval és a New Yorktól Firenzén át Tokióig egyaránt keresett csellistával, Várdai Istvánnal. A hangverseny szervezésekor voltaképpen az egyetlen komoly akadályt az elfoglalt művészek időbeosztásának összehangolása jelentette, mivel azonban ezt a nehézséget sikerült szerencsésen leküzdeni, megvalósulhat az este egyedülálló terve, nevezetesen, hogy a szólisták, akik külön-külön valamennyien játszottak már Baráti Kristóffal, együtt és itthon lépjenek pódiumra az  Új Magyar Kamarazenekar (koncertmester: Bánfalvi Béla) közreműködésével.

Várdai István
Várdai István

A hangvereseny műsorán Schumann a-moll hegedű-zongoraszonátája (op. 105), Vivaldi g-moll, valamint két B-dúr kettősversenye (RV 531, 524 és 548), illetve Mozart Esz-dúr sinfonia concertantéja (K 364) szerepel. Az este műsorát a Bartók Rádió is rögzíti, a közönség szerencsés tagjai között pedig néhány lemezt is kisorsolnak a szervezők. Emellett A hegedű mosolya című fotókiállítás is megtekinthető a helyszínen, amelynek ünnepélyes megnyitója május 15-én este 6-kor lesz.

Az első két játékos, aki 2013. május 19-ig helyesen válaszol az alábbi kérdésre, részt vehet partnerével Baráti Kristóf és művészbarátai hangversenyén a MOM Kulturális Központban.

Mennyi a koncerten fellépő szólisták átlagos életkora?