József, Bánk

A Liszt Ferenc Kamarazenekar tovább ünnepel

2013.05.13. 14:29

Programkereső

A fennállásának 50. születésnapját ünneplő Liszt Ferenc Kamarazenekar a 2013/14-es évadban visszatér koncertsorozatával a Zeneakadémiára.

Az új szezon első fele, a 2013-as év továbbra is az 50. évforduló jegyében telik. A november 21-i, születésnapi koncerten - egyedülálló módon - karmester nélkül adja elő az együttes Bartók Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára című művét. Emellett elhangzik a kamarazenekari irodalom egyik kiemelkedő alkotása, Schubert C-dúr vonósötöse is zenekari átiratban.
Liszt Ferenc Kamarazenekar
Liszt Ferenc Kamarazenekar

A 2013/14-es bérlet mindegyik hangversenyén neves szólisták lépnek fel: a január 30-i koncerten Csereklyei Andrea és Megyesi Scwartz Lúcia énekesnők adják elő Pergolesi Stabat Materét. Március 6-án a francia zenei élet egyik legújabb felfedezettje, David Fray lép fel az együttessel Mozart d-moll zongoraversenyének (no 20. K 466) szólistájaként. Május 8-án a 2007-es Csajkovszkij Verseny első helyezettje, a japán Mayuko Kamio hegedűművész szólaltatja meg a zenekarral közös koncerten Schubert A-dúr rondóját és Sarasate Carmen-fantáziáját, majd  - az együttműködés folytatásaként - 2014 őszén közös japán turnéra indulnak.

A zenekar folytatja ifjúsági koncertsorozatát XIII. kerületi iskolákban, az Óbudai Társaskörben és több, Budapest környéki városban. A 2013 tavaszán megnyitott Budapest Music Centerben is hallható lesz az együttes szeptember 19-én Ittzés Gergely fuvolaművész közreműködésével.

A szabadtéri koncertek hagyománya is folytatódik a Kiscelli Múzeumban (figyelemre méltó koncertre kerül majd sor itt a Bécsi Filharmonikusok magyar szólócsellistáinak vendégszereplésével), de fellépnek a szintén 50 éves Gyulai Fesztiválon, az általuk alapított Zempléni Fesztiválon Miklósa Erikával, illetve a Nyírbátori Zenei Napokon.

A magyarországi meghívások mellett egy ankarai fellépés után indiai-orosz-kínai turnéra indul a zenekar októberben. Kínában Boldoczki Gáborral koncerteznek, 2014 januárjában pedig Rómában, Bolognában és Mariborban játszanak majd a trombitaművésszel, illetve Alexander Romanovsky zongoraművésszel. 2014 májusában a Bergeni Fesztiválon szerepel a zenekar.

A november 21-i, születésnapi hangversenyre szóló jegyek, illetve az új évad bérletei május 13-tól kaphatók, elővásárlási kedvezménnyel június 7-ig lehet élni.