Beáta, Izolda, Lea

Kortársaink körében IV.

2013.05.13. 17:51

Programkereső

Zsigmond Zoltán május 16-án Orbán György Évszakok című zongoraciklusából játszik részleteket az Óbudai Társaskörben.

A zongoraművész röviden így foglalta összen a kompozíciókkal kapcsolatos benyomásait, gondolatait, asszociációit:

"Ősz - franciás könnyedséggel született spontán darabok, melyekben a melankólia és a szenvedély, a magány és elmúlás gondolata sajátos fanyarsággal és érzelmességgel jelenik meg.

Tél - izgalmas kirándulás a tél fekete - fehér világába, amely a játékosság és az érzékiség ígéretével csábít.

Kortársaink körében
Kortársaink körében

Tavasz - variációsorozat Vivaldi nyomán. Az eredeti téma minden tételben fellelhető, bár olykor alaposabb vizsgálódást igényel a felfedezése. Kirobbanóan energikus darabok, melyekben a szélsőséges erők a zongorázás határait feszegetik. A cikluszáró művekben az elmúlás gondolata a maga sajátos ellentmondásosságával jelentkezik: elmúlik-e minden, vagy soha semmi sem múlik el végleg? A választ a zene árulja el.

Nyár a szerző korábbi dalainak zongoraátiratait tartalmazza, amolyan Lieder ohne Worte jelleggel. A feldolgozások valóban átdolgozások, nem egyszerű összevonásai a dallamoknak és a kíséreteknek, a sok apró változtatás révén teljes értékű, önálló zongoraművekké váltak. A dalok forrásai eredeti erdélyi szász népdalok, népballadák és zsoltárok dallamai, melyek letisztultan, filozofikus kiérleltséggel vallanak mély, őszinte érzésekről, szerelemről-csalódásról, életről és elmúlásról."