Gábor, Karina, Ders

Esterházy Vonósnégyes Fesztivál - az Újvilágból

2013.05.14. 15:23

Programkereső

Immár ötödik alkalommal rendezi meg az Esterházy Magánalapítvány az Esterházy Vonósnégyes Fesztivált. A koncertsorozatra idén 2013. május 30. és június 2. között kerül sor. Játsszon a Fidelióval, és vegyen részt a fesztivál tetszés szerinti hangversenyén!

A fesztivál helyszíne a kismartoni Esterházy-kastély kiváló akusztikájú Haydn-terme. Az Újvilágból érkező négy vonósnégyes mellett - amelyek közül hárman most debütálnak Ausztriában, a negyedik együttes pedig húsz év után lép itt újra színpadra - a záró koncertet a Kelemen Kvartett adja. Műsorukon Weiner Leó, Bartók és Beethoven egy-egy vonósnégyese szerepel majd.

Kelemen Kvartett (Kelemen Barnabás, Homoki Gábor, Kokas Dóra, Kokas Katalin)
Kelemen Kvartett (Kelemen Barnabás, Homoki Gábor, Kokas Dóra, Kokas Katalin)

A programsorozatot az Escher Quartet (Adam Barnett-Hart - hegedű; Aaron Boyd - hegedű; Pierre Lapointe - brácsa; Dane Johansen - cselló) fellépése nyitja május 30-án. A vonósnégyes 2005-ben alakult, és szinte azonnal meghívást is kaptak két neves hegedűművésztől, Pinchas Zuckermanntól és Itzhak Perlmanntól, hogy rezidensként vegyenek részt a nyári fesztiváljaikon. Az Emerson String Quartet javaslatára a 2010-12-ig terjedő időszakban a BBC New Generation Artist programjának művészei voltak, sőt ezzel egyidejűleg a Lincoln Center rezidens művészei is. Névválasztásukat a holland grafikusművész, M. C. Escher munkássága inspirálta. Kismartoni műsorukon Mozart, Elgar és Zemlinsky művei szerepelnek.

Másnap, május utolsó napján az Orion String Quartet (Daniel Philips - hegedű, Todd Philips - hegedű, Steven Tenenbom - bácsa, Timothy Eddy - cselló) lép pódiumra az Esterházy-kastélyban. A vonósnégyesek között mára sztárnak számító együttes rendkívül hosszú, mintegy húszéves szünet után ad hangversenyt először Ausztriában. A leghitelesebb Beethoven-előadók közé tartozó kvartett ezen az estén Mozart, Bartók és Schumann zeneműveivel kápráztatja el hallgatóságát.

Június 1-jén egy fiatal bostoni formáció, a 2001-ben alakult, nevét a Jupiter bolygótól kölcsönző Jupiter String Quartet (Nelson Lee - hegedű, Meg Freivogel - hegedű, Liz Freivogel - brácsa, Daniel McDonough - cselló) játékát hallhatja a közönség. A számos díjat nyert vonósnégyes tagjai mestereiknek a Takács és a Cleveland Quartet művészeit tekintik. Kismartonban, első ausztriai fellépésükön Benjamin Britten életműve előtt tisztelegnek.

A kismartoni Esterházy-kastély Haydn Tereme
A kismartoni Esterházy-kastély Haydn Tereme

Június 2-án délelőtt az Afiara Quartet (Valerie Li - hegedű, Yuri Cho - hegedű, David Samuel - brácsa, Adrian Fung - cselló) játszik a fesztiválon. A 2006-ban alakult kanadai vonósnégyes, amely nevét a spanyol fiar (megbízhatóság) szóról kapta, megnyerte a 2008-as New York-i Concert Artists Guild International versenyt, valamint 2010-ben a kanadai Banff International String Quartet versenyt, és nekik ítélték a legjobb Beethoven-interpretációért járó Székely-díjat is. Előadásmódjukat a müncheni ARD International Music versenyen is elismeréssel illették. Szívesen látott vendégei a világ jelentős koncerttermeinek, Ausztriában azonban most lépnek fel először egy Sosztakovics-, Beethoven- és Sibelius-művekből összeállított programmal.

Amennyiben 2013. május 22-ig helyesen válaszol az alábbi kérdésre, partnerével részt vehet a fesztivál tetszés szerint választott hangversenyén.

Melyik, alkotásaival a fesztivál műsorán is szereplő komponista születésének ünnepli az idén 100. évfordulóját a zenei világ?