Sándor, Ede

Lux aeterna

2013.05.14. 11:46

Programkereső

Ligeti György emblematikus kórusműve fémjelzi a hangversenyt, amelyen a Szabad Hangok Énekegyüttes 20. és 21. századi zeneszerzők műveivel járja körül a sötétség és fény legkülönfélébb vokális értelmezéseit: az isteni világosságot, a természet fényjelenségeit, az erőszakban rejlő szellemi sötétséget.

A koncert műveinek kompozíciós érdekességei közt izgalmas technikai megoldásokat találhat a közönség: egyetlen akkord hangjaiból kibontakozó, harangzúgásra emlékeztetően egymásba csengő énekhangokat Soós András művében (O lux, beata Trinitas), meghatározott hanghosszok elvén egymásból fejlődő akkordok láncolatát az ígéretes pályakezdő, Muntag Lőrinc kompozíciójában (Talismă), Vass Lajos impresszionista stílusú, cluster-építkezésű Áprily-versmegzenésítését (Nocturne) vagy a sűrű polifonikus kánon és az óraműszerű mechanikus mozgás első csíráit az avantgarde zeneszerzés 2006-ban elhunyt géniuszának, Ligeti Györgynek két korai kórustételében (Éjszaka, Reggel). Ezenkívül hallható lesz még napjaink egyik legjelentősebb alkotója, a finn zeneszerzőnő, Kaija Saariaho kompozíciója, melyben az énekes szólisták finom érzékiségű dallamait az elektronikus zajt imitáló kórus neszei és visszhangjai kísérik (Nuits, adieux) és Iannis Xenakis kórus-sikoltásai, az erőszak hideg éjszakáinak negyedhangok szövevényéből kibontakozó, halálos jajszavai (Nuits). Majd végül elhangzik a 20. század egyik legjelentősebb kórusműve, Ligeti Lux aeternája, amelyben a félhangnyi távolságokat használó kánonszövet és a bonyolult ritmikai elrendezés hozza létre a zeneszerző védjegyévé vált „mikropolifóniát", amely a hanghalmazok térben való mozgásának korábban nem tapasztalt, különös érzetét kelti a hallgatóban.

Szabad Hangok Énekegyüttes
Szabad Hangok Énekegyüttes

Nem az első hasonló koncertje ez a Szabad Hangok Énekegyüttesnek, amely a kortárs zene iránti szenvedélyes elkötelezettségből alakult 2003-ban, dr. Antal Laura vezetésével. A kezdetektől töretlen rendszerességgel tűzik műsorukra napjaink és a 20. század vokális termésének jelentős alkotásait. A kamaraegyüttes már megalakulását követően igen hamar felkéréseket kapott a legjelentősebb hazai kortárszenei fesztiválokra, a Budapesti Őszi Fesztiválra és a Making New Wawes fesztiválra, emellett pedig maga is rendszeresen szervez hangversenyeket - korábban főként saját erőből, 2012-től pedig immár a Nemzeti Kulturális Alap és az Artisjus Alapítvány által támogatott koncertsorozat keretében, a FUGA Budapesti Építészeti Központban. A május 19-i hangversenyre is itt kerül sor 18:00 órai kezdettel.

Az első három játékos, aki 2013. május 17-ig helyesen válaszol az alábbi kérdésre, partnerével részt vehet a Szabad Hangok Énekegyüttes koncertjén. A nyertesek a jegyeket az előadás napján 17.30-tól vehetik át a helyszínen.

Ki az a zeneszerző az est műsorának komponistái közül, aki egy, a hangverseny időpontjához közeli napon született kilencven évvel ezelőtt?