Gertrúd, Patrik

Rosetti és Bach a kastélyban - június 2

2013.05.22. 13:36

Programkereső

Június 2-án a Budapest Fesztiválzenekar 18. századi mesterműveket szólaltat meg a péceli Ráday-kastélyban. A vendégeket tárlatvezetéssel és pezsgővel várják a hangverseny előtt.

A színhely- és programválasztás tökéletes stiláris összhangja avatja különlegessé azt a kora nyári hangversenyt, amelyet június 2-án este adnak a Budapesti Fesztiválzenekar muzsikusai a péceli Ráday-kastély évszázados falai között. A majd' száz éven át épített, s végleges formáját 1770-re elnyerő kastély ugyanis (ahol egykoron II. József csakúgy megfordult, mint Kazinczy Ferenc) ezúttal csupa felfedezésre érdemes 18. századi kompozíció megszólaltatásának szolgál helyszínéül.

Ráday-kastély, Pécel
Ráday-kastély, Pécel

A Szefcsik Zsolt koncertmesteri irányításával felhangzó művek sorában olyan, a koncertjárók körében kevéssé ismert, jeles kismesterek alkotásai hangzanak fel, mint Evariste Felice Dall'Abaco vagy Francesco Antonio Rosetti. Bach ötödik gyermekének és Telemann keresztfiának, Carl Philipp Emanuel Bachnak neve már jóval ismerősebben csenghet, és a váradi püspök szolgálatában is működött Carl Ditters von Dittersdorf műveit is biztosan érdekesnek találja a mai közönség. Dittersdorf e hangversenyen előadandó műve ráadásul nagyon is a helyhez illő, hiszen felhangzó szimfóniája az ovidiusi Metamorfózisok egyik epizódját idézi, akárcsak azok a falfestmények, amelyek egykor a Ráday-kastélyban Ovidius művének tizenöt jelenetét örökítették meg.

Ráday-kastély, Pécel
Ráday-kastély, Pécel

A korhű és felettébb hangulatosnak ígérkező kastélykoncert mellé ráadásképpen - a koncertet megelőzően - tárlatvezetésen is részt lehet venni a koncertjeggyel, s a zenekar egy-egy pohár pezsgőre is meginvitálja a közönséget.