József, Bánk

Ízelítő a Pannon Filharmonikusok programjából

2013.05.25. 12:03

Programkereső

Negyven hangversenyt tervez és nemzetközi hírű művészek egész sorával készül fellépni a következő évadban a Pannon Filharmonikusok együttese. Május 25-én Pécsett szabadtéri koncerten adnak ízelítőt 2013/2014-es szezon programjaiból.

A 18:00-kor a Kodály Központ melletti területen (rossz idő esetén a hangversenyteremben) kezdődő zenekari pikni résztvevői a műsorterv zenei szemelvényei mellett anekdotákat, zenetörténeti érdekességeket, zenekari kulisszatitkokat is hallhatnak Bogányi Tibor vezető karmestertől.

Pannon Filharmonikusok
Pannon Filharmonikusok

A Pannon Filharmonikusok következő évadának program-összeállításakor fontos szempont volt, hogy a versenyművek kínálata kiegyensúlyozott legyen. A szólisták és közreműködők olyan vendégművészek lesznek, mint Kelemen Barnabás, Baráti Kristóf, Barcza Horváth József, az Amadinda Ütőegyüttes, Várdai István, Várjon Dénes és Jandó Jenő. A Kodály Központ először ad otthont hárfa-, tárogató- és cimbalomversenynek.

A zenekar koncertjein kiemelkedő operaénekesek is szerepelnek a következő évadban. Fellép Rost Andrea, Mester Viktória, Meláth Andrea, Váradi Marianna, Kertesi Ingrid, Váradi Zita, Kovács István, Horváth István és Cser Krisztián is. A karmesteri pulpituson Bogányi Tibor és Vass András állandó karmester mellett a Pannon Filharmonikusokat vezényli a súlyos betegségéből felépült Kocsis Zoltán, továbbá Kobayashi Ken-Ichiro, Ligeti András, Christian Schumann, Howard Williams, Kovács László és Ola Rudner.

Rost Andrea
Rost Andrea

A zenekar állandó zeneszerzője, Gyöngyösi Levente új versenyművel jelentkezik, a Pécsett első alkalommal játszott Krzysztof Pendereczki hegedűversenye és a kolozsvári komponista, Terényi Ede "Jazz"-hárfaversenye pedig valódi csemege lesz a kortárs zene kedvelőinek.

Először tűzik műsorra a baranyai megyeszékhelyen Orbán György 4. szerenádját és a román Paul Constantinescu egy alkotását - ezeket a műveket a Kolozsvári Szimfonikusok adják majd elő. A kortárs jazz rajongóit Oláh Kálmán és Borbély Mihály műveinek produkcióira várják jövő márciusban.

A Pannon Filharmonikusok együttese Giuseppe Verdi születésének 200. évfordulójáról is megemlékezik az új évadban, ebből az alkalomból a szerző legjelentősebb szimfonikus zenekari alkotása, a Requiem hangzik el a Kodály Központban mindenszentek előestéjén.