Emőke

Széll György a Hírességek Csarnokában

2013.05.27. 14:43

Programkereső

Széll György karmester is bekerült idén a Gramophone brit zenei szaklap által tavaly létrehozott Hírességek Csarnokába.

A lap szerkesztői, kritikusai mellett a zeneszerető közönség is részt vehetett a nagyszerű karmesterek, előadóművészek, kórusok, hangszeres együttesek, producerek és zeneműkiadók kiválasztásában, akik előadóművészi tökéletességükkel, újító gondolkodásukkal vagy képzelőerejükkel járultak hozzá egyes klasszikus zenei hangfelvételek elkészítéséhez, művészi színvonalához és sikeréhez.

Széll György
Széll György

A halhatatlan karmesterek között az idén helyet kapott Széll György is - olyan jelentős művészegyéniségek mellett, mint Karl Böhm, Bernard Haitink, James Levine, Zubin Mehta, Bruno Walter, Gustavo Dudamel vagy éppen Sergiu Celibidache. A folyóirat főszerkesztője, James Jolly blogjában Széll Györgyöt (1897-1970) korábban a keze alatt játszó zenészek pontossága és a zenekari munka fegyelme miatt méltatta, külön kiemelve Széll és a Clevelandi Zenekar Schumann-felvételeinek ma is meglepően korszerű interpretációs elképzeléseit.

A Budapesten született, de Bécsben felnőtt és iskolázott dirigens már tizenévesen koncertezett Európa-szerte. Zongoristaként, karmesterként és komponistaként egyaránt ígéretes tehetségnek számított. 1915-ben, tizennyolc éves korában nevezték ki a Berlini Királyi Operaházhoz (ma Staatsoper), ekkor ismerkedett meg Richard Strauss-szal. Részben Széll vezényelt a Strauss Don Juanjának világpremierjeként készült hangfelvételen is.

A fiatal karmester 1920-ban mutatkozott be Budapesten, ahol a Carment vezényelte az Operaházban, és néhány évig tanított a Zeneakadémián. 1939-ben, a második világháború kitörésekor New Yorkban telepedett le. 1942-ben debütált a Metropolitan Operában, és a következő négy évben rendszeresen vezényelte a társulatot, 1943-ban pedig a New York-i Filharmonikusokat dirigálta. 1946-ban lett a Clevelandi Zenekar főzeneigazgatója, és egészen a haláláig betöltötte ezt a funkciót.

Magyar zenészként tavaly Solti György karmestert és a Takács Kvartettet érte a megtiszteltetés, hogy a Gramophone Walhallájába kerülhetett. Idén ezt Széll György mellett olyan világhírű művészek érdemelték ki, mint Montserrat Caballé, Renée Fleming, Anna Netrebko, Thomas Hampson, Bryn Terfel és Leontyne Price az énekesek, Vladimir Ashkenazy, Emil Gilels és Szergej Rahmanyinov a zongoraművészek közül, valamint - a teljesség igénye nélkül - Andrés Segovia, Maurice André, Wynton Marsalis, Yo-Yo Ma és Emmanuel Pahud, illetve az Amadeus Quartet, az Alban Berg Quartet és a King's Singers.