Eszter, Eliza

Évadzárás Trifonovval, az orosz zongorista zsenivel

2013.06.05. 13:16

Programkereső

A világ tíz legjobb zenekara közé választott Budapesti Fesztiválzenekar és a virtuóz technikájáról ismert orosz zongoristazseni közös produkciója egyedülálló, különleges élménnyel várja a hazai közönséget. Az egyszerre „lágy és démoni", a szakma legjobbjai szerint is a zongoristák fiatal nemzedékének élvonalába tartozó, mindössze 22 éves Daniil Trifonov lesz a június 27-i, 28-i és 29-i koncertek szólistája a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

A Budapesti Fesztiválzenekar - immár lassan 30 éve - nagy hangsúlyt fektet arra, hogy Budapestre csábítson fiatal, szakmai karrierjük elején járó sztármuzsikusokat. A 2012-2013-as évadot a világszerte zajos sikereket arató, teltházas koncerteket adó orosz zongoristazsenivel, Daniil Trifonovval zárja a zenekar.

Daniil Trifonov
Daniil Trifonov

A Nyizsnij Novgorodban született, jelenleg az Egyesült Államokban, Clevelandben élő, de folyamatosan utazó Trifonov a 2010-11-es évadban három jelentős nemzetközi versenyen is fantasztikus sikereket ért el: a varsói Chopin-versenyen harmadik, Tel Avivban a Rubinstein-versenyen, valamint a moszkvai Csajkovszkij-versenyen pedig első díjat nyert. Pályája versenygyőzelmeinek köszönhetően meredeken ível felfelé, élvonalbeli zenekarok szólistájaként mutatkozhatott már be a világ számos nagy koncerttermében.

„Amit a kezével művel, az egyenesen technikai csoda! A billentése, amely egyszerre lágy és démoni - soha nem érzékelt élményt jelentett számomra, amikor láttam és hallottam" -mondta a The Financial Times újságírójának egy interjúban Martha Argerich, a világ egyik leghíresebb zongoraművésze.

A fiatal művész a Fesztiválzenekarral és Takács-Nagy Gábor karmesterrel Csajkovszkij slágerművét, a b-moll zongoraversenyt (op. 23) játssza majd. A koncerten elhangzik Bruckner IV. (Esz-dúr, "Romantikus") szimfóniája is.

Takács-Nagy Gábor szerint a b-moll zongoraverseny a Csajkovszkij-életmű talán legnépszerűbb darabja. „Inspiráló, hogy a világ tíz legjobb zenekarának egyikével és a csodálatos adottságokkal rendelkező Daniil Trifonovval éppen a romantikus repertoár egyik legtöbbet játszott versenyművét szólaltathatjuk meg" - tette hozzá Takács-Nagy, a Budapesti Fesztiválzenekar első vendégkarmestere.