Konstantin

A Bartók Új Sorozat legújabb felvételének elismerése

2013.06.07. 16:34

Programkereső

Ritka elismerésben részesítette a BBC Music Magazine kritikusa, Erik Levi a Bartók Új Sorozat legutóbb megjelent darabját, amelyen Bartók két hegedű-zongoraszonátája (BB 84-85), valamint a hegedűre komponált Szólószonáta (BB 124) szerepel. Az előadás és a felvétel minősége egyaránt megkapta a maximálisan adható öt csillagot.

A brit zenei folyóirat szerkesztősége júniusban a hónap zenéjének választotta a Hungaroton super audio CD-jét. A magazin belső címlapján is Kelemen Barnabás fotóportréja látható.

Bartók Béla
Bartók Béla

Erik Levi kritikájában emlékeztet arra, hogy bár a közelmúltban a Bartók-hegedűszonáták számos kitűnő felvétele jelent meg többek között Isabelle Faust és James Ehnes előadásában, a Hungaroton-lemez technikailag is nagyszerű, a hangzás "fehéren izzó intenzitása" sikerültebb az előzőeknél.

Ami a produkció interpretációs vonatkozásait illeti, a kritikus Kocsis Zoltán és Kelemen Barnabás improvizatívnak és spontánnak ható, rapszodikus és szenvedélyes hangszeres párbeszédét emeli ki elsősorban a két hegedű-zongoraszonátáról szólván, hozzáfűzve, hogy az előadás eközben tökéletesen megőrzi a művek szerkezeti integritását, anélkül állva a kompozíciók összetettségének szellemi kihívását, hogy a zene akár egy pillanatra is sérülne.

Kelemen Barnabás
Kelemen Barnabás

A Szólószonátával kapcsolatban ugyanakkor Kelemen színes artikulációját, "hátborzongató", bensőséges rejtélyességében és féktelenségében egyaránt hiteles és magával ragadó voltát dicséri, végső konklúzióként a szólószonátából készült egyik legjobb lemezként méltatva a Kelemen Barnabás egyszerre meleg, lírai és nemes hegedűhangján kibontakozó, tekintélyt parancsoló előadói személiysége által megformált kompozíció új felvételét.