Fülöp, Evelin

Újra a Zeneakadémián a Ránki család

2013.06.18. 15:44

Programkereső

Ránki Dezső és Klukon Edit oldalán fiuk, Fülöp is fellép a Zeneakadémia Nagytermében 2013. október 27-én.

Családi programnak is nevezhetnénk a Ránki-család hangversenyét, hiszen a művészházaspár nagytehetségű muzsikusgyermekével lép színpadra. Még a Zeneakadémia felújítása előtt, 2007-ben csodagyermekként mutatkozott be a Nagyterem színpadán Ránki Dezső és Klukon Edit kisebbik fia, a kívül-belül megújuló Liszt Ferenc téri épületbe pedig immár egy tizennyolcadik életévébe lépett, zongoraművészként is egyre érettebb fiatalember tér vissza szülei oldalán - az újranyitást követő első nyilvános koncertek egyikén.

Ránki Fülöp
Ránki Fülöp

Ránki Fülöppel hamarosan interjút olvashatnak a Fidelio.hu-n, szüleit azonban aligha kell bemutatni, elvégre több mint négy évtizede meghatározó szereplői a hazai zenei szcénának. Hallgatóbarát intellektualitása, fölényes technikai tudása és szinte páratlan érzékenysége a legnagyobb zongoraművészek sorába emeli Ránki Dezsőt, Klukon Edittel közösen életre hívott négykezes, illetve kétzongorás közös produkcióikat a tökéletes összhang és egymásra hangoltság jellemzi - immár közel húsz éve.

A Ránki család zeneakadémiai koncertjének zenei alapanyagát, illetve apropóját szolgáltató zeneszerző, Dukay Barnabás is már-már rokonnak tekinthető - ha vér szerint nem is, zenei szempontból mindenképp. Művészetük közös jellemzője ugyanis egyfajta ihletett időtlenség, Dukay esetében a zenei idő konvencionális szabályainak elhagyására is kiterjesztve a kifejezés értelmezési tartományát. A zeneszerző meditatív művei - különösen Ránkiék előadásában - transzállapotba képesek hozni a hallgatót, és ez a transzcendens élmény köti össze Dukay műveit a programban megidézett Bach-, Couperin- és Liszt-darabokkal is.

Ránki Dezső és Klukon Edit
Ránki Dezső és Klukon Edit

Az október 27-én megrendezendő koncert részletes műsora ide kattintva található meg, a néhány nappal korábban újranyitó Zeneakadémia teljes 2013-as programkínálatát pedig ezt a linket követve keressék a Fidelio.hu programkeresőjében. A jegyvásárlás címkével ellátott koncertekre már elindult a belépők árusítása, de aki inkább személyesen váltana jegyet, a Zeneakadémia Koncertközpont ideiglenes jegyirodájában, az Írók Boltjában, vagy a Libri könyvesboltokban válogathat a kínálatból.