Júlia, Rita

A Curtis Intézet zenészei és a MÁV Szimfonikusok

2013.06.19. 17:49

Programkereső

A philadelphiai Curtis Institute of Music, a világ egyik leghíresebb zenei oktatási intézménye 1924-ben nyitotta meg kapuit Mary Louise Curtis Boknak, a népszerű lapokat kiadó Curtis Publishing Company örökösnőjének álmát valóra váltva.

Mrs Bok eredeti célja az volt, hogy tehetséges, de hátrányos helyzetű gyermekek számára biztosítsa a zenei képzés lehetőségét, az intézmény művészi irányvonalának kijelölését pedig olyan nagyszerű muzsikusokra bízta, mint Leopold Stokowski karmester és a zongorista Josef Hofmann.

MÁV Szimfonikus Zenekar
MÁV Szimfonikus Zenekar

A Curtis Intézet azóta is az eredeti elképzeléseknek megfelelően működik, nagy súlyt helyezve arra, hogy növendékeit a lehető legalaposabban felkészítse az előadóművészi karrier kihívásaira. Az intézet egykori hallgatói közül jelentős nemzetközi pályát befutott szólisták, zeneszerzők, karmesterek és kamarazenészek egész sora került már ki.

A MÁV Szimfonikus Zenekar vendégeként most négy végzett (Teddy Abrams, Harrison Hollingsworth, Gabriel Globus-Hoenich, Josef Špaček) és egy jelenlegi (Varga Levente) Curtis-növendék érkezik Budapestre, hogy június 23-28-ig koncerteket adjanak és kurzusokat tartsanak.

A programot Teddy Abrams szerkesztette, aki a valaha felvett legfiatalabb karmester hallgatóként tanult az intézményben. Abrams 2011-től egy évig Takács-Nagy Gábor asszisztenseként dolgozott a MÁV Szimfonikusoknál - mondta el Lendvai György, a MÁV Szimfonikusok igazgatója, hozzátéve: Abrams nemcsak karmesterként, hanem komponistaként, illetve klarinét-és zongoraművészként is elismert.

Június 23-án este a Sixth Floor Trio mutatkozik be a MÁV Zenekar próbatermében: zenei utazásra invitálják a hallgatókat, elérhető közelségbe hozva a világ muzsikáját az amerikai Ivestól a morva Janáčekig, kortól és stílustól függetlenül.

Josef Spacek
Josef Spacek

Június 26-án délután a Curtis négy végzett művésze, illetve egy végzős diákja muzsikál a Nemzeti Múzeumban. Abrams és Hollingsworth mellett ezúttal Gabriel Globus-Hoenich, Josef Špaček és Varga Levente lép pódiumra. A koncerten Brahms Magyar táncai mellett részlet hangzik el Mahler V. szimfóniájából is.

Június 28-án nagyzenekari hangversennyel zárják a sorozatot az Olasz Kultúrintézetben. Gershwin Egy amerikai Párizsban című műve után Barber Hegedűversenyét Josef Špaček játssza; a Cseh Filharmonikus Zenekar koncertmestere 2009-ben végzett a Curtis Intézetben. Az este és a Curtis-napok befejezéseként Dvorák IX. (e-moll, "Az Újvilágból", op. 95) szimfóniája hangzik majd el Teddy Abrams vezényletével.