Orbán

Magyar zenészek a dubrovniki Nyári Játékokon

2013.06.29. 12:28

Programkereső

Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész, valamint az MR Szimfonikusok és az MR Énekkar is föllép a 64. dubrovniki Nyári Játékokon, amelyet július 10. és augusztus 25. között tartanak a horvát tengerparti városban.

Bogányi Gergely - a fesztivál honlapja szerint - július 21-én, vasárnap ad koncertet az óvárosban, a Rektor-palotában (Knezev dvor), műsorán Liszt és Chopin művei szerepelnek.

MR Szimfonikusok (vez.: Vajda Gergely)
MR Szimfonikusok (vez.: Vajda Gergely)

Az MR Szimfonikusok és az MR Énekkar augusztus 7-én, szerdán ugyancsak az óvárosban, a katedrális előtti téren ad hangversenyt. Igor Stravinsky Tavaszi áldozata (Le sacre du printemps) mellett megszólaltatják Maurice Ravel Daphnisz és Chloéját is.

Borbély-Urquhart Julianna, az MR zenei együtteseinek ügyvezető igazgatója elmondta: Mladen Tarbuk horvát zeneszerző, karmester, a dubrovniki Nyári Játékok komolyzenei programjainak igazgatója kérte fel a zenekart és a kórust, hogy szerepeljen a fesztiválon az ő dirigálásával. Tarbuk többször járt Budapesten, és jól ismeri a két együttes kvalitásait. Az MR Szimfonikusok zenekara korábban még nem játszott a Nyári Játékokon, idén viszont szereplésük a legnagyobb komolyzenei események egyike lesz Dubrovnikban - mondta az ügyvezető igazgató.

Az UNESCO világörökségi listáján szereplő Adria-parti horvát városban a július 10-i fesztiválnyitástól augusztus végéig több mint 100 produkciót - köztük zeneit, színházit, balettet, operát és néptáncot - láthat a közönség. Horvátország európai uniós csatlakozása alkalmából Mozart Cosí fan tutte című operáját nemzetközi koprodukcióban mutatják be bolgár, ukrán, orosz, szlovén, mexikói és máltai énekesekkel. A produkciót a Zene határok nélkül elnevezésű londoni alapítvány támogatta. Emellett műsorra tűztek másik Mozart-operát, a Figaro házasságát is. Prokofjev Rómeó és Júlia című balettjét a maribori Szlovén Nemzeti Színház balettegyüttese mutatja be. Vivaldi és Piazzola - Évszakok akkor és most címmel a Zágrábi Szaxofon Kvartett muzsikál, a Revelin-erődben pedig Mozes Rosenberg, Mate Matisic és Jurica Stelma szórakoztatja a közönséget. Jelena Baskirova orosz születésű zongoraművész Liszt, Schumann és Albéniz műveiből ad koncertet.

Bogányi Gergely
Bogányi Gergely

A Lovrjenac erődben Euripidész Medeia című drámáját mutatja be a zágrábi Nemzeti Színház társulata. Az "I da te ljubim i da te cuvam" (Szeretlek és vigyázok rád) kezdetű népdal adta a címet a Horvát Írószövetség estjeinek, amelyeken ismert írók, költők olvasnak fel szerelmes verseikből. Az óvárosi szűk utcákban a Triko cirkusz 5 artistája szórakoztatja a helyieket és az érdeklődő közönséget. A Lindjo nevű néptáncegyüttes a dubrovniki régió táncaiból ad ízelítőt.