Béla

A biográfusi kíváncsiság határai

2013.07.01. 17:56

Programkereső

A kutatók számára minden adat értékes. Bizonyíték erre, hogy Liszt egyik háztartási könyvéért kisebb vagyont fizettek nemrég. A feljegyzések ugyanis a zenetörténeti vizsgálódások számára fontos ismeretek forrásai lehetnek.

A weimari Goethe és Schiller Archívum segítségével, valamint szponzorok támogatásával egy aukción 7500 euróért vásárolták meg a 160 oldalas, fűzött könyvecskét - jelentette be pénteken az alapítvány. A háztartási könyvbe jegyezték fel a zeneszerző bevételeit, itt rögzítették az utazásokra, újságok vásárlására, postai díjakra, színházi és koncertjegyekre kiadott összegeket.

Liszt Ferenc
Liszt Ferenc

A könyv az 1884 júliusa. és 1886 áprilisa közötti időszakra, ezen belül is weimari és londoni költésekre vonatkozó adatokat tartalmaz. A kutatók még nem tudják, ki készítette a feljegyzéseket, amelyeket Liszt vagy a hónap végén, vagy egy-egy hosszabb utazás előtt ellenőrzött. Azt feltételezik azonban, hogy Kreiner Mihály, a zeneszerző magyar inasa vezette a könyvet. A szakemberek most abban bíznak, hogy a bejegyzések, így a postaköltségek és a vasúti jegyek alapján pontosabban rekonstruálható válik Liszt kiadóival folytatott levelezése és utazásainak útvonala.