József, Bánk

Itáliától Skandinávián át a Szovjetunióig

2013.07.01. 13:07

Programkereső

A Művészetek Palotájában július 5-én az ötvenedik, jubileumi évadát ünneplő El Camino Youth Symphony ad hangversenyt Yujin Ariza közreműködésével. Játsszon a Fidelióval, és hallgassa meg az együttes produkcióját!

A koncert műsorának felépítése hagyományos mintát követ: Rossini A tolvaj szarka című nyitányával indul, amelyet Sibelius hegedűversenye (d-moll, op. 47) követ, majd Sosztakovics 1. (f-moll, op. 10) szimfóniája zárja az estét. A térben és időben egyaránt nagy távolságokat összekötő program előadói komoly művészi feladatra vállalkoztak. Mint Dr. Camilla Kolchinsky, az együttes zeneigazgatója és egyben az este karmestere megjegyezte, a zenekar tagjai számára mindig az aritisztikus kihívásoknak való megfelelés a legfontosabb. „Az előkészítő programjainkban tanuló diákoknak mindig azt tűzöm ki célul, hogy próbálják meghallani, mi is a szépség, és próbálják megérteni, mi mindent jelenthet a művészet - mondta. - A haladó szintű együttesekben muzsikáló fiatalokat igyekszem olyan kihívások elé állítani, amelyek arra sarkallják őket, hogy komolyabb teljesítményekre legyenek képesek azoknál, amelyeket ők maguk szerettek volna megvalósítani."

El Camino Youth Symphony
El Camino Youth Symphony

Kolchinsky a Moszkvai Állami Konzervatóriumban szerzett kitüntetéses diplomát, majd a Leningrádi (Szentpétervári) Konzervatórium doktori iskolájában tanult karmester szakon. Rendszeresen fellépett a Bolsoj Színházzal és a Szovjet Állami Zenekarral csakúgy, mint a Moszkvai Filharmonikusokkal. 1976-ban hagyta el hazáját. Azóta szerepelt a Londoni és Izraeli Filharmonikusok élén, dirigálta a Svéd Rádió Zenekarát Stockholmban, az Oslói Filharmonikusokat, a Brüsszeli Rádió Szimfonikus Zenekarát és sok más együttest. 1986-ban Svédországban dokumentumfilm készült pályafutásáról „Hölgy-karmesterek: élettörténet, próbafolyamat és a koncert" címmel. Mielőtt San Francisco környékére települt, a California Egyetem (Santa Barbara) Egyetemi Filharmonikus Zenekarának és Operatagozatának zeneigazgatója, illetve vezető karnagya volt.

A hangverseny szólistája, Yujin Ariza hegedűművész a New York-i Juilliard School hallgatója. A zenélés mellett informatikai tanulmányokat is folytat a Columbia Egyetemen. Az El Camino Youth Symphony zenekarával 2008-ban debütált, majd játszott a Winchesteri Zenekarral és a Nova Vista Szimfonikusokkal is. 2012 márciusában egy San Francisco-i „From the Top" kamarakoncerten Piazzolla Zongoratrióját adta elő. Már eddigi pályafutása során is számos díjban és elismerésben részesült, különböző amerikai zenei fesztiválok visszatérő vendége. Az Egyesült Államokon kívül Kanadában, Lengyelországban, Németországban, Olaszországban és Japánban is fellépett már.

A Művészetek Palotája épülete kategória, Dömölky Dániel, első helyzettMüpa fotópályázat, ötéves szülinap
A Művészetek Palotája épülete kategória, Dömölky Dániel, első helyzettMüpa fotópályázat, ötéves szülinap

Az El Camino Youth Symphony (ECYS) nonprofit szervezet, amelyet William Galbraith alapított 1963-ban azzal a céllal, hogy olyan zenekart hozzon létre, amely lehetőséget biztosíthat fiatal muzsikusok számára, hogy részt vegyenek a tradicionális koncertrepertoár komoly szakmai kihívásokat jelentő kompozícióinak bemutatásában. Az ECYS bő negyven éve egyengeti azoknak az ifjú zenészeknek az útját, akik tanulmányaikat nagyzenekari repertoárdarabok bemutatásával, illetve koncert-tapasztalatokkal szeretnék kiegészíteni. San Francisco környékének mintegy 100 iskolájában tanul az a több mint 450 diák, aki az intézmény öt zenekarának és négy együttesének munkájában vesz részt. Ezek közül mindenképpen a díjnyertes és nemzetközileg is elismert szimfonikus zenekar örvend a legnagyobb hírnévnek. A koncertek, turnék, zenei műhelyek és fesztiválok mind-mind létfontosságú részét képezik az ECYS által biztosított életformának. Mindez lehetővé teszi, hogy a zenei képzés szinte bármely szintjét elért fiatalok szociálisan és művészileg egyaránt fejlődhessenek, miközben a régió legkiemelkedőbb hangszeres képzést és oktatást nyújtó intézményének munkájában vesznek részt.

Két játékos, aki 2013. július 4-ig helyesen válaszol az alábbi kérdésre, részt vehet partnerével a hangversenyen.

Hány éves volt Sosztakovics, amikor első szimfóniáját komponálta?