Sándor, Ede

Elhunyt Dobos Kálmán zeneszerző, zongoraművész

2013.07.02. 16:25

Programkereső

A Magyar Rádió egykori szerkesztőjét életének nyolcvankettedik évében érte a halál. Temetéséről később intézkednek.

Dobos Szolnokon született 1931-ben, és ahogyan pályaképében - amelyet Bánkövi Gyula zeneszerzővel együtt állított össze - olvasható, tizennégy évesen, egy robbanás következtében veszítette el látását 1945 áprilisában. Szülei döntöttek úgy, hogy kezdjen zenét tanulni, első tanára Bocskay Imre vak zenetanár volt. 1946-ban a család Debrecenbe költözött, zenei tanulmányait így fiuk a város "zenedéjében" folytatta, ahol az intézmény nagytekintélyű tanára, Szabó Emil, az egykori Kodály-tanítvány kezdett vele foglalkozni.

gyertya
gyertya

Egyre inkább a komponálás került érdeklődése homlokterébe, de a zongorázás sem szorult háttérbe. Később Budapesten Zempléni Kornél volt a zongoratanára, zeneszerzést Szelényi Istvánnál tanult. Többször megkísérelt bejutni a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zeneszerzés szakára, de a felvételi bizottságok a vakságot eleinte leküzdhetetlen akadálynak tartották. Viski János kollégái ellenében mégis úgy határozott, hogy felveszi az osztályába. 1957-ben diplomázott, és még ugyanabban az évben a rádióhoz került, ahol 1991-ig dolgozott.

Zeneszerzői tevékenysége elsősorban a kamarazene és a kórusmuzsika terén bontakozott ki. Zongoraművészként elsősorban magyar alkotásokat tartott repertoárján: Bartók, Kodály, Weiner és Liszt műveit, valamint saját kompozíciókat. Az aktív zenélésen kívül zenei monográfiák összeállításával is foglalkozott, egyik könyvét mesterének, Viski Jánosnak szentelte.