Sándor, Ede

Riccardo Chailly Lipcsében marad

2013.07.03. 15:53

Programkereső

További öt évig vezetheti a világhírű lipcsei zenekart, a Gewandhausorchestert a jelenlegi művészeti vezető, Ricardo Chailly.

A hírt Lipcse polgármestere, Burkhard Jung tette közzé a legendás Gewandhaus honlapján, hozzáfűzve, hogy a döntést már csak a városi tanácsnak kell megerősítenie. "Büszke vagyok arra, hogy sikerült megnyerni Riccardo Chaillyt újabb öt évre. Az ő irányításával a Gewandhaus felbecsülhetetlen munkát végzett azért, hogy világszerte elismerjék Lipcse kulturális rangját" - hangsúlyozta a polgármester.

Riccardo Chailly
Riccardo Chailly

Riccardo Chailly kiemelte: büszke arra, hogy továbbra is együtt dolgozhat a zenekarral. Kapcsolatuk lényegének a nyitottságot nevezte. Mint mondta, a muzsikusok virtuozitása, lelkesedése és elkötelezettsége egyaránt támogatja művészi elképzeléseit. "Egy sor közös tervünket kívánjuk megvalósítani, meghatározni magunkat a nagy zeneszerzők, Strauss, Mahler, Rahmanyinov életműve és a kortárs zene tükrében" - közölte. Elképzeléseik között szerepel egy új nyári szabadtéri fesztivál elindítása is, amelyre két év múlva kerülhet sor.

Andreas Schulz, a Gewandhaus igazgatója kijelentette: "A minőség, ezen belül a hangzás és a művek értelmezése tekintetében a karmester nem ismer megalkuvást, ezért örülünk, hogy marad. Így a Gewandhaus Zenekart a jövőben is biztosan a kontinens leghíresebb zenekarai között tartják majd számon".

Gewandhaus, Lipcse
Gewandhaus, Lipcse

Riccardo Chailly a 2005/2006-os évadban került a Gewandhausorchester élére. Az együttes többéves rezidens partnerségei - például a bécsi Musikvereinnal, a párizsi Salle Pleyellel és a londoni Barbican Centre-rel - megszilárdították a zenekar elismertségét. Emellett nagysikerű CD-felvételek is készültek Mendelssohn, Schumann és Bach kompozícióiból. A szöveghű Beethoven-CD-ciklus és a Mahler-szimfóniák DVD-felvételei számos díjat nyertek. Szeptemberben a Decca adja közre a lipcseiek előadásában az összes Brahms-szimfónia antológiáját, a következő nagy projekt pedig a Rahmanyinov-szimfóniák teljes felvétele. A munka előre láthatóan 2015-re fejeződik be.