Konrád

Fidelio Klasszik: Kriza, Orlai, Pál Tamás

2013.07.05. 11:11

Programkereső

A Fidelio és a Klasszik Rádió magazinműsorának következő adására július 6-én kerül sor.

Kulisszajárással, állatetetéssel, lovas show-val és számos egyéb programmal várják az érdeklődőket a Cirkuszok Éjszakáján. A szórakoztató eseményt idén rendezik meg első alkalommal: július 13-án négy helyszínen csaknem kétszáz fellépő gondoskodik majd a jó hangulatról. Négy cirkusz fogott össze, hogy visszahozza a cirkuszvilág aranykorát, s ugyanarra az előkelő rangra emelje ezt a műfajt, ahol a '60-as, '70-es években volt. A pezsgő, szórakoztató és színvonalas programkavalkád főszereplői a Fővárosi Nagycirkusz, az Eötvös Cirkusz, a Magyar Nemzeti Cirkusz és a Horse Evolution Lovas Show, akik Budapesten, Balatonfüreden, Balatonlellén és Zamárdiban várják majd az érdeklődőket. Dr. Kriza Zsigmond, a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az egyedülálló kezdeményezés részletei mellett A szórakoztatás művészete című, a hazai cirkuszművészet történetét bemutató kötet megjelenéséről is mesél.

cirkuszigazgatók - Cirkuszok éjszakája - sajtótájékoztató - Fővárosi Nagycirkusz
cirkuszigazgatók - Cirkuszok éjszakája - sajtótájékoztató - Fővárosi Nagycirkusz

Három nagybemutatót tart nyáron az Orlai Produkciós Iroda. A szív hídjai júniusi premierjét a héten bemutatott Hippolyt és a július végére tervezett Római vakáció követi. Az előadások a 2013/14-es évadban a Belvárosi Színházban lesznek műsoron. Orlai Tibor producert arról is kérdeztük, mi indokolja, hogy rövid időn belül három nagybemutatót is tartanak, mi jellemzi ezeket az előadásokat és az ország mely pontjain fognak felbukkanni a nyár folyamán.

A Hippolyt próbája - Orlai Produkció
A Hippolyt próbája - Orlai Produkció

A bibliai tíz csapást idézi meg Rossini lenyűgöző Mózese. Sötétség borul Egyiptom földjére, a Fáraó és népe rettegve fordul a Prófétához, hogy ő hárítsa el fejükről Jehova haragját. Így kezdődik a nagy olasz komponista művének első, 1818-ban keletkezett, három felvonásos nápolyi változata, amely a Zsidó Nyári Fesztiválon hangzik föl Magyarországon először. Szeptember elsején a Dohány utcai zsinagógában ismert hazai és két izraeli vendégénekes közreműködésével lesz hallható koncertszerű előadásban a grandiózus mű, amely nagyzenekart, nagy létszámú vegyeskart mozgat, s amelynek előadásához nyolc elsőrendű szólistára van szükség. Stílusa a dallamos, egyben virtuóz bel canto, betanulása és betanítása nagy kihívás mind az énekművészek, mind a karmester számára. Talán ez is az oka, hogy az opera világa csak mostanában kezdi újra felfedezni ezt, a Mózes Egyiptomban címet viselő, fiatalkori Rossini-opuszt. Pál Tamás karmester a bemutató kapcsán az opera kétféle változatáról és a bel canto műfajról is beszél.

Pál Tamás
Pál Tamás

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére július 7-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.