Béla

Jöjjön Szombathelyre!

2013.07.08. 14:01

Programkereső

A szombathelyi Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál július 11-19-ig várja a látogatókat. Játsszon a Fidelióval, és vegyen részt a rendezvénysorozat záróhangversenyén, amelyen Janáček, Eötvös Péter és Bartók egy-egy műve hangzik majd el!

 

Az 1967-ben, Budapesten elindított Bartók Szeminárium 1980-ban költözött végleg Szombathelyre, és 1985-ben bővült ki fesztivállá. Azóta jelentős nemzetközi presztízsű rendezvénysorozattá vált, mely nemcsak mesterkurzusok és koncertek ciklusa, hanem zenetudományi előadások, konferenciák, szakmai műhelyek otthona is. A világon egyedülálló tematikájú fesztivál Bartók Béla életművét az új zene bemutatásával és népszerűsítésével kapcsolja össze.

Bartók Béla
Bartók Béla

A Bartók Szemináriumon a kezdeti években Bartók Béla tanítványai (Kadosa Pál, Sándor György stb.) oktattak, később Kurtág György, Somfai László, Wilheim András, Eötvös Péter, Kocsis Zoltán, Perényi Miklós vezetésével élte második fénykorát. Rohmann Imre még növendékként ismerkedett meg a Bartók Szemináriummal, ma pedig már mint a salzburgi Mozarteum professzora tér vissza hosszú évek óta rendszeresen Szombathelyre.

A rendezvény harmadik fénykorát Pauk György, Peskó Zoltán és más elismert, a nemzetközi kortárszenei életben aktív professzorok (Kim Kashkashian, Michael Collins, Louis Andriessen, Fabio Nieder, Markus Stockhausen, Johannes Schöllhorn, Jacques Zoon, Csengery Adrienne, Lakatos György stb.) jelenléte fémjelezte az utóbbi évek során.

A 2013. évi szemináriumra rekord számú érdeklődőt várnak a szervezők, 10 professzor közel 150 fiatal részvételével vezet mesterkurzusokat. A jelentkezők egyharmada a világ különböző részeiből (Anglia, Argentína, Brazília, Bulgária, Csehország, Dánia, Franciaország, Hollandia, Japán, Kanada, Dél-Korea, Lengyelország, Németország, Norvégia, Olaszország, Románia, Spanyolország, Szlovákia, USA) érkezik, hogy a bartóki életművel ismerkedjen. Újra meghatározó szerepet vállal Eötvös Péter, aki a karmesteri kurzus vezetése mellett saját művét vezényli, és a trombita mesterkurzus növendékeivel is foglalkozik. Rivka Golani, a világhírű brácsaművész a mélyhegedű mellett kamarazenét is oktat, és két koncerten közreműködik. A fesztivál fókuszában álló trombita öt koncerten is hangsúlyos szerepet kap: többek között Boldoczki Gábor, Jeroen Berwaerts, Fekete Kovács Kornél és Horváth Bence előadásában. Ligeti György születésének 90. évfordulója apropóján a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetével együttműködésben nemzetközi zenetudományi konferenciát szervezünk, ami jó alkalom a fesztivál népszerűsítésére és nemzetközi elismertségének fejlesztésére is. A Bartók Szeminárium hagyományosan fontos eleme a zeneszerzés mesterkurzus. Az idén Fekete Gyula, a Zeneakadémia tanszékvezető professzora vezetésével alkalmazott zeneszerzés tanfolyam indul, ahol filmrészletekre készülnek zenei kompozíciók Faltay Csaba producer segítségével. A fuvola mesterkurzust Matuz István vezeti, aki úttörő szerepet játszott a 20. századi fuvolatechnika megújításában.

Boldoczki Gábor
Boldoczki Gábor

A Bartók Szeminárium és Fesztivál rezidens zenekara a Savaria Szimfonikus Zenekar, mely a nyitó- és zárókoncert mellett a karmesterek oktatásában vállal szerepet.

A zenei program kínálatában szerepel népzenei, jazz és templomi koncert, valamint kamaraestek, ahol a fiatalok is bemutatkozhatnak. Az említetteken kívül a Bartók Fesztivál idei koncertjein fellép Perényi Miklós, Baráti Kristóf, Rohmann Imre, Vajda Gergely, Jennifer Yoon, Eckhardt Gábor, Borbély László, Fassang László, és sokan mások.

Az utóbbi években a szervezők a középiskolás korú fiatalok számára is lehetőséget biztosítanak arra, hogy megismerkedhessenek a Bartók Fesztivállal, kedvet ébresztve bennük arra, hogy később, zeneakadémista korukban aktívan is bekapcsolódjanak a rendezvény életébe. Ennek érdekében két, egyenként 20 fős zeneművészeti szakközépiskolás csoport számára ajánlanak fel kedvezményes részvételi lehetőséget és speciális programokat.

A Nemzetközi Bartók Fesztivál honlapján további információkat olvashatnak a programokról: www.bartokfestival.hu

Két játékos, aki 2013. július 15-ig helyesen válaszol az alábbi kérdésre, partnerével részt vehet a szombathelyi eseménysorozat idei zárókoncertjén.

A 2013. évi Bartók Fesztiválon mesterkurzust tart és koncertet ad mások mellett Boldoczki Gábor trombitaművész, aki első díjat nyert a világ legrangosabb trombitaversenyén. Melyik verseny volt ez?