Gábor, Karina, Ders

Megmenekült a hallei Händel Fesztivál

2013.07.10. 11:24

Programkereső

Az eredetileg június 6-16-ig terjedő tíz napos időtartamra tervezett programsorozat törlése mellett a Saale folyón is végigvonuló árhullám miatt döntött Bernd Wiegand hallei főpolgármester és Reiner Haseloff, Szász-Anhalt tartomány kormányfője.

Georg Friedrich Händel szülővárosába és környékére a fesztivál idejére mintegy negyvenezer látogatót vártak több mint harminc helyszínre, a programsorozatban pedig a nemzetközi zenei élet több magasan jegyzett művésze is közreműködött volna. Az elmaradó események miatti anyagi veszteség éppen ezért olyan jelentős volt, hogy a fesztivál létét is veszélybe sodorta.

Georg Friedrich Händel, Handel, Haendel
Georg Friedrich Händel, Handel, Haendel

Mivel azonban, ahogyan azt a Händel Ház Alapítvány július 8-i közleménye hírül adta, számos szponzor, partner és művész lemondott a költségtérítéséről és egyéb pénzbeli igényéről, a szervezőknek mintegy 360 ezer eurót sikerült megtakarítani. Ehhez még negyvenezer euró érkezett adományokból és abból, hogy sokan úgy határoztak, nem kérik a jegyek árának visszatérítését.

"Köszönet illeti mindazokat, akik segítettek a Händel Fesztivál fennmaradásának biztosításában. Így ezt a nemzetközi programsorozatot a következő évben is megrendezhetjük Halléban" - mondta el Bernd Wiegand, akit az elmúlt héten a Händel Ház Alapítvány kuratóriumi elnökévé is választottak.