Konrád, Tivadar

Elhunyt Kovács János, a Debreceni Filharmonikus Zenekar egykori igazgatója

2013.07.16. 16:31

Programkereső

Tragikus hirtelenséggel, hatvanéves korában elhunyt Debrecenben Kovács János ütőhangszeres művész, zenetanár és karmester. Augusztus 5-én helyezik örök nyugalomra a debreceni Köztemetőben.

A Bartók-Pásztory-, Rubányi- és Csokonai-díjjal kitüntett muzsikus az 1974-ben alakult Debreceni Ütőhangszeres Együttes alapító tagja és művészeti vezetője volt. A Debreceni MÁV Filharmonikus Zenekar munkájába már középiskolásként, tizenhat éves korában bekapcsolódott. 1972-től az akkor már Debreceni Filharmonikus Zenekar művészeként dolgozott, 1994-től 2002-ig pedig a zenekar igazgatója volt. Vezetésével a debreceni együttes 1996-ban a legtöbbet foglalkoztatott zenekar lett Magyarországon, különösen Mozart és Beethoven műveinek interpretációiért méltatták.

gyertya
gyertya

A kiváló zenész, a Cívis Big Band Debrecen együttes alapítója, karmestere és művészeti vezetője, Európa, Ázsia és Afrika számos országában koncertezett szólistaként vagy zenekari művészként. 2008-ban, a debreceni Melódia Ifjúsági Fúvószenekarral és a Valcer Táncstúdióval megnyerték a Steenwoorde és La Bassée városokban rendezett kulturális fesztivált.

Kovács János fedezte fel, s haláláig tanára volt a debreceni dobfenoménként számon tartott Wesser Patriknak; a most nyolc éves fiút négyéves korától tanította, és nem csak itthon, hanem Európa több városában, valamint Japánban is fellépett vele.