Emma

Martonvásár először

2013.07.17. 18:27

Programkereső

A Nemzeti Filharmonikusok martonvásári koncertjei közül az idei elsőre július 20-án kerül sor Ránki Fülöp közreműködésével. INTERJÚ

Az együttes elődje, az Állami Hangversenyzenekar 1958. június 22-én adta az első hangversenyt a Brunszvik grófok egykori rezidenciáján, a martonvásári kastély parkjában, Beethoven szobrának leleplezése alkalmából. A hagyomány ma is él: a különleges környezetben 2013 nyarán is három koncert várja a zenebarátokat, teret adva pályakezdő fiatal művészeknek is.

Beethoven-estek, Martonvásár
Beethoven-estek, Martonvásár

Az első esten a Fidelióhoz írt, de ma már legtöbbször az II. felvonás közzenéjeként elhangzó III. Leonóra-nyitány, majd a 2. (B-dúr, op. 19) zongoraverseny szólal meg. A műsort egy igazi ritkaság, a Bécsi Kongresszusra látogató uralkodók tiszteletére rendelt kantáta, A dicsőséges pillanat (Der glorreiche Augenblick, op. 136) zárja majd Kocsis Zoltán vezényletével.

Az alábbi interjúban a versenymű szólistája, Ránki Fülöp beszél a mű megtanulásának folyamatáról, illetve arról is, hányféle interpretációban hallgatta meg a darabot, hogy kialakíthassa saját elképzelését, és melyik művész értelmezése áll hozzá a legközelebb.