Sándor, Ede

A Tokyo-Budapest Ensemble újra Magyarországon

2013.07.20. 11:03

Programkereső

A Budapest Music Centerben lép fel július 22-én, majd a Balatonnál és Győrben is koncertezik a fiatal japán és magyar muzsikusokból álló Tokyo-Budapest Ensemble.

A Tokyo-Budapest Ensemble évente változó összeállításban 2002 óta minden nyáron ad hangversenyeket Magyarországon. Idei műsorukon Haydn-, Mozart-, Francoix- és Farkas Ferenc-művek szerepelnek.

A martonvásári Brunszvik-kastély
A martonvásári Brunszvik-kastély

A Tokyo-Budapest Ensemble művészeti vezetője Berkes Kálmán klarinétművész-karmester, aki Japánban a Musashino Academia Musicae tanára, itthon pedig a Győri Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője. A Tokyo-Budapest Ensemble tagjai az ő japán tanítványai és a Győri Filharmonikusok muzsikusai.

Kocsis Zoltán meghívására július 20-án délután Martonvásáron is hallhatja majd a közönség az együttes játékát. Amint az utóbbi években szokássá vált, a hagyományos Beethoven-estek előtt a Nemzeti Filharmonikusok zenészei egy kis kamarakoncerttel üdvözlik a hangversenyre érkezőket. Ennek keretében öt japán növendék Farkas Ferenc régi magyar táncdallamokra készült füzérét szólaltatja meg. A Nemzeti Énekkar madrigálokat énekel, majd a zenekar tagjaiból alakult vonósnégyes Salamon György klarinétművész közreműködésével Weber Klarinétötösének (op. 34) két tételét játssza el.