György

Ring-részletek és kilencedik szimfóniák Ljubljanában

2013.07.30. 12:20

Programkereső

A lipcsei Gewandhaus és a szentpétervári Mariinszkij Színház zenekara is föllép a 61. Ljubljanai Fesztiválon, amelynek rendezvényei a nyár elején kezdődtek, és szeptember 10-ig tartanak a szlovén fővárosban.

A ljubljanai a legrégebbi szlovén fesztivál, amelyet 1952-ben alapított a turistaszövetség helyi folklór- és sportrendezvények számára. Ebből a turistahétből nőtt ki az egyre erősebbé és jelentősebbé váló nemzetközi fesztivál, amelyen a szlovén zenei nagyságokon kívül olyan nemzetközi hírű művészek is felléptek már, mint José Carreras, Shlomo Mintz, Ricardo Muti, Enrico Morricone és Zubin Mehta.

Ljubljana
Ljubljana

Hírességekből és nagyszerű zenei élményekből az idén sem lesz hiány: a szentpétervári Mariinszkij Színház zenekarát július 30-án, valamint szeptember 2-án és 3-án is hallhatja a közönség. Az együttes Valerij Gergijev vezényletével előbb egy Wagner, Grieg és Csajkovszkij műveiből összeállított programot játszik majd, szeptember elején pedig A Rajna kincsét és A walkürt szólaltatják meg.

Augsztusban a lipcsei Gewandhaus zenekara lép közönség elé Riccardo Chailly karmesterrel az élen: 28-án Mahler 9. szimfóniáját, míg másnap Beethoven 9. szimfóniáját adják elő. A fesztivál záróprogramja szeptember 10-én a Karamazov testvérek című balett lesz a Borisz Eifman orosz koreográfus irányította szentpétervári balett-társulat előadásában.

Természetesen színházi produkciókra is sor kerül a fesztiválon: Shakespeare Hamletjét például a madridi Teatro Español társulata adja elő a neves szlovén rendező, Tomaž Pandur koncepcióját követve.

Az utóbbi években rendszerint 70-80 programból is válogathatott a ljubljanai közönség a nyár folyamán, és évente mintegy 80 ezren voltak kíváncsiak a zenei, színházi és balettelőadásokra - olvasható a http://www.ljubljanafestival.si/ honlapon.