György

George Washington-díjjal tüntetik ki a Fesztiválzenekart

2013.08.09. 11:22

Programkereső

Az Amerikai Magyar Alapítvány 1961. óta ismeri el George Washington-díjjal azon kiemelkedő alkotók munkásságát, akik az emberek, illetve a nemzetek közötti megértéshez, párbeszédhez számottevően hozzájárultak. 2013. augusztus 13-án a Budapesti Fesztiválzenekar és Fischer Iván veheti át a kitüntetést.

Az Alapítvány az utóbbi évtizedekben a zeneművészet terén olyan kiemelkedő művészek tevékenysége előtt tisztelgett, mint Bartók Béla, Doráti Antal, Eggerth Márta, George Jellinek, Yehudi Menuhin, Fritz Reiner, Scholz János, Serly Tibor, Starker János és Szigeti József. A Fesztiválzenekar a hónap folyamán New Yorkban lép fel Mozart Figaro házassága című operájával, a díjat a bemutató után veszik majd át.

Budapesti Fesztiválzenekar, bfz, Fischer Iván
Budapesti Fesztiválzenekar, bfz, Fischer Iván

Az együttes, amely idén ünnepli harmincadik születésnapját, a kitüntetés szellemével egybehangzó módon éppen egy új fesztivál­sorozattal bővíti repertoárját. A szeptember 11. és 19. között megrendezésre kerülő rendezvénysorozat, a Bridging Europe - Európai hidak célja az, hogy a kultúra segítségével ismertessen meg a hazai közönséggel egy-egy európai országot. A kezdeményezés ebben az évben a cseh kultúrára fókuszál, jelentősége pedig máris túlmutat Magyarország határain: az esemény fővédnöke ugyanis Herman Van Rompuy, az Európai Bizottság elnöke.