Zelma, Rajmund

Szezonnyitó fesztivál Berlinben

2013.08.09. 16:32

Programkereső

A Musikfest Berlin rendezvényeivel kezdődik az őszi koncertszezon a német fővárosban. A hangversenyeken a világ legrangosabb együttesei, legismertebb művészei lépnek fel.

Húsz világhírű zenekar, kórus és hangszeres együttes, valamint huszonöt ünnepelt szólista lép fel az augusztus 30-tól szeptember 18-ig tartó fesztiválon Mariss Jansons, Sir Simon Rattle, Esa-Pekka Salonen, Daniel Barenboim, Daniele Gatti, Manfred Honeck és Alan Gilbert vezényletével. A nyitókoncerten Anne-Sophie Mutter játékát hallhatja a közönség a Honeck vezette Pittsburgh Symphony Orchestra közreműködésével.

Konzerthaus, Berlin
Konzerthaus, Berlin

Az egyes hangversenyekre - a Berlini Filharmonikusokkal együttműködésben - a zenekar nagy- és kamaratermében, valamint a Konzerthausban kerül sor. A rendezvénysorozat eseményei évről évre valamilyen előre meghatározott tematika szerint szerveződnek. Az idén a koncertek szellemi hátterét a közép-európai alkotók, például Leoš Janáček, Bartók Béla és a száz éve született Witold Lutosławski művészete jelenti majd, jóllehet hangsúlyt fog kapni az ugyancsak száz éve született Benjamin Britten munkássága is.

Az Emerson String Quartet, a Quatuor Diotima és a Philharmonia Quartett külön sorozatott szentel Bartók és a Janáček vonósnégyeseinek. A kamarakoncertek sorában az Európai Kamarazenekar Pierre-Laurent Aimard-ral játszik, egy jótékonysági hangversenyen pedig Schiff András szólaltat meg Bartók- és Bach-műveket Hanno Müller-Brachmann és Carolin Widmann társaságában.