Antal, Antónia

Caldara országjárása

2013.08.16. 11:24

Programkereső

Antonio Caldara Szent Istvánról szóló oratóriumát (Szent István, Magyarország első királya) adja elő Németh Pál vezényletével a Savaria Barokk Zenekar augusztus 17-én Somogytúron. A produkciót egy nappal később Gárdonyban, azután (19-én) Kazincbarcikán, végül (20-án) Bélapátfalván hallhatja majd a közönség.

Szent István szólamát Jekl László, Gizella királynét Jónás Krisztina, Asztrik főpapot Szigetvári Dávid énekli, Erastót, az alattvalót Herz Péter személyesíti meg. A Savaria Barokk Zenekar korhű hangszereken kíséri az énekeseket. Az oratórium a magyar történelem egyik jelentőségteljes pillanatát, a keresztény hit felvételét, a nyugati keresztény országokhoz való csatlakozást jeleníti meg az államalapító király, Szent István belső vívódásainak, tépelődéseinek tükrében.

Antonio Caldara
Antonio Caldara

A magyar király történetét Caldara 1712-ben zenésítette meg. A kompozíció keletkezésének hátterében alighanem diplomáciai megfontolások is állhattak, a Habsburg-házra neheztelő XI. Kelemen pápa ugyanis vonakodott áldását adni VI. Károly császár koronázására. Akár ezért, akár más okból, a moralizáló allegóriaként megfogalmazott libretto mindenesetre bőségesen tartalmaz a kegyelem és könyörületesség szépségét dicsőítő sorokat (Clemenza - Clemens, Kelemen), amelynek hatására a magyar uralkodó rátalált a hit útjára. Ráadásul Caldara nem sokkal elkészülte után el is küldte művét - egy gyors bemutatóban bízva - Ruspoli hercegnek. Róma számára azonban sem az oratórium sorsa, sem a politikai gesztus nem számított sürgetően fontosnak, így a kompozíciót végül hozzávetőleg egy évvel később, 1713 márciusában mutatták be, a Habsburg uralkodó pedig csak 1714-ben nyerte el a pápa jóindulatát.

A darab az olasz barokk oratóriumok esetében gyakori, kétrészes formát követő, recitativók és áriák sorozatából álló alkotás. Drámai cselekménye nincs, Szent István erős hitét dicsérő szövege erkölcsi következtetések és felismerések kinyilatkoztatására szolgál.