Ervin

A zene mindenkié?

2013.08.28. 10:55

Programkereső

Kasmír indiai részének legmagasabb muzulmán vezetője, Basiruddin Ahmad főmufti szót emelt a Bajor Állami Opera Zenekarának Szrinagarban tervezett koncertje ellen.

A főmufti azzal a kéréssel fordult Michael Steinerhez, Németország indiai nagykövetéhez, hogy a hangversenyre szánt pénzt inkább az oktatásra és az egészségügyi ellátásra fordítsák a háború sújtotta régióban - közölte kedden az IANS indiai hírügynökség. Steiner az elmúlt hetekben többször hangsúlyozta, hogy a szeptember 7-i koncert nem politikai, hanem kulturális esemény.

Zubin Mehta
Zubin Mehta

A Bajor Állami Opera Zubin Mehta vezette zenekara mint az első nyugati együttes lép fel a vitatott hovatartozású Kasmír indiai részén fekvő Szrinagarban, Dzsammu és Kasmír állam fővárosában. "Ez a koncert a kasmíri emberekért szól" - mondta korábban a nagykövet, utalva arra, hogy a Pakisztánnal határos vidéken nem könnyű az élet, az ottaniaknak újra és újra erőszaktól és kijárási tilalomtól kell szenvedniük. A bajor együttes Beethoven, Haydn és Csajkovszkij műveit játssza majd a várhatóan ezerötszáz fős hallgatóság előtt. A tekintélyes zenekar fellépésére minden társadalmi rétegből hívtak meg embereket - közölte Steiner. A zenészek Kasmír után két koncertet adnak Mumbaiban is (a zenekarnak nemcsak a konfliktus sújtotta vidéken, de egész Indiában is ez lesz az első vendéjátéka).

A hangversenyre olyan időkben kerül sor, amikor Pakisztán és India között ismét igencsak feszültté vált a viszony Kasmír miatt. A két ország három háborút vívott egymással az utóbbi évtizedekben, ebből kettőt Kasmírért. Basiruddin Ahmad főmufti annak a véleményének adott hangot, hogy "egy ilyen zenei műsor azt a rossz üzenetet közvetíti, hogy a Kasmírban élők jómódúak, és megengedhetik maguknak, hogy ilyen különleges rendezvényen vegyenek részt." Korábban más politikai vezető is nemtetszésének adott hangot a koncertet illetően.