György

Ha szeptember, akkor Bukarest

2013.08.30. 11:52

Programkereső

A klasszikus zene nemzetközi találkozópontjává válik a román főváros a jövő hónapban: szeptember 1. és 28. között rendezik meg a George Enescu Fesztivált, amelyen a világ legkeresettebb zenekarai, karmesterei és szólistái adnak koncerteket.

A kétévente megtartott fesztivál vezetősége az idén úgy határozott, hogy a költségek csökkentése érdekében nem hirdeti meg a fesztivállal egy időben a Enescu-versenyt, azt jövőre szervezik meg.

Enescu Fesztivál
Enescu Fesztivál

A takarékoskodás azonban nem nyomta rá a bélyegét a mintegy 35 millió lej (2,3 milliárd forint) költségvetésű fesztivál programjára. Összesen százötven koncertet, mesterkurzust és egyéb kulturális rendezvényt tartanak Bukarestben, illetve Románia több városában. A fesztivál legtöbb hangversenyére az idén is a román fővárosban kerül sor, a két fő helyszín a bukaresti George Enescu Filharmónia székhelyeként is funkcionáló Atheneum és a Sala Palatului kulturális központ lesz.

A szervezők közlése szerint az idei rendezvénysorozatra olyan neves zenei együttesek térnek vissza, mint az amszterdami Royal Concertgebouw Orchestra, amelynek két bukaresti koncertjén Mariss Jansons fog vezényelni, valamint a berlini Staatskapelle Daniel Barenboim vezetésével. A római Santa Cecilia Akadémia zenekara és kórusa Antonio Pappano irányításával többek között megszólaltatja majd Verdi Requiemjét is olyan kiemelkedő művészek közreműködésével, mint René Pape és Johan Botha.

Antonio Pappano
Antonio Pappano

A berlini rádiózenekar ebben az évben játszik először a fesztiválon: román és külföldi operaénekesekkel együtt adják elő a Ringet a bukaresti operaházban. Szintén először üdvözölheti a román közönség a Pittsburgh-i Szimfonikus Zenekart, az Orosz Nemzeti Filharmonikusok együttesét, valamint a Camerata Salzburg zenészeit is. Mindez azonban voltaképp csak ízelítő, a világhírű művészek névsora ugyanis meghökkentően impozáns: a Müncheni Filharmonikus Zenekar két hangversenyt is ad a fesztiválon, ezek közül az egyiken Gautier Capuçon lesz a szólista, a Paavo Järvi vezette Orchestre de Paris többek között Vilde Franggal lép pódiumra, az Orosz Nemzeti Zenekart természetesen Pletnyov vezényli, a Londoni Filharmonikusokat Vladimir Jurowsky dirigálja, de az érdekődők választhatják a Wiener Akademie és John Malkovich műsorát vagy Jevgenyij Kiszin szólóestjét is, meghallgathatják Jordi Savall és együttesei koncertjét, Murray Perahia és Borisz Berezovszkij, Radu Lupu, Yuja Wang és Vadim Repin játékát, és olyan karmestereket üdvözölhetnek a román fővárosban a fentebb említetteken túl, mint Bertrand de Billy, Vladimir Spivakov és Manfred Honeck. A gálakoncert teljes bevételét jótékonysági célra fordítják.

A fesztivál keretében Aradon és Nagyváradon fellép Szalai Antal magyar hegedűművész is, aki a 2011-es Enescu-verseny egyik díjazottja.