Csilla, Noémi

Haydn-napok Beethovennel

2013.08.30. 13:16

Programkereső

A Fischer Ádám vezette Osztrák-Magyar Haydn Zenekar Bécsben megkezdte a próbákat a kismartoni (eisenstadti) rendezvénysorozat, a 25. Haydn-napok koncertjeire. A negyedszázados jubileum miatt idén szokatlanul hosszú a fesztivál: szeptember 5-22-ig tart.

"Az Osztrák-Magyar Haydn Zenekarral már 1987-ben játszottunk a kismartoni Esterházy-kastélyban, de a jelenlegi intendáns, Walter Reicher csak 1989-től vesz részt a fesztivál programjának kialakításában, innen számítjuk a negyedszázadot" - mondta el Fischer Ádám. Hozzátette: az ötleteket ő adja, de hogy azokból mennyi valósul meg, az a mindenkori pénzügyi lehetőségektől is függ.

A kismartoni Esterházy-kastély parkja
A kismartoni Esterházy-kastély parkja

Az idei vezértéma a Meisterschüler, vagyis a mesteri tanítvány koncepciója. A hangversenyek Haydn és egyik legkitűnőbb tanítványa, Beethoven munkássága között vonnak párhuzamot. "Már korábban is szerettük volna ezt a programot megszervezni, de csak most, az évforduló alkalmából sikerült hozzá kellő mértékű forrást előteremteni. A fesztiválon tizenöt évig csak Haydn-műveket szólaltattunk meg, tíz éve pedig mindig hozzáteszünk valami pluszt, hogy bemutassuk: akiket játszunk, vagy elődei, vagy utódai voltak az Esterházyak szolgálatában majd' három évtizedet töltött zeneszerzőnek."

Az idén mind a kilenc Beethoven-szimfónia elhangzik Fischer Ádám vezényletével, melléjük pedig hol egy, hol két Haydn-szimfóniát vagy versenyművet szerkesztett a karmester a Beethoven-mű terjedelmétől függően. A viharos időben alcímű esten például Beethoven "Eroicája" (3. szimfónia, Esz-dúr, op. 55) után Haydn "Katona" (G-dúr, Hob.I:100) szimfóniája szólal majd meg. A szeptember 15-i műsort délelőtt és délután is eljátsszák, Beethoven 9. szimfóniája (d-moll, op. 125) előtt Haydn C-dúr csellóversenyét (Hob.VIIb:1) mutatva be. Jövőre egyébként Mozart-kompozíciókat szeretne előadni Fischer Ádám Haydn művei mellett.

Fischer Ádám
Fischer Ádám

A Haydn-napok rezidens zenekara az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar, de rangos vendégművészeket is várnak, például a londoni Academy of St. Martin in the Fields kamarazenekart, amelynek nemcsak szólistája, de karmestere is lesz a sztárhegedűs, Julia Fischer. Játszik a kölni Pleyel Quartet, és fellép a világhírű mezzo, Angelika Kirchschlager is, aki Haydn-, Beethoven-, Schumann- és Brahms-dalokat énekel majd. A szeptember 22-i záró hangversenyen a szintén neves tenor, Michael Schade lesz az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar vendége.

Az intendáns, Walter Reicher közölte, hogy a jegyek 90 százaléka elővéteben elfogyott, de a jövő hétig a 10 százalék is biztosan elkel.