Júlia, Rita

Szabadkától Beregszászig - a Nemzeti Énekkar turnéja

2013.09.04. 16:05

Programkereső

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar múlt évi, a környező országokba tett turnékoncert-sorozatának rendkívüli sikere nyomán idén a Nemzeti Énekkar vállalkozik hasonló hangversenykörútra.

A zenekari turné a szabadkai Avilai Szent Teréz székesegyházban zárult, és itt indul szeptember 5-én Antal Mátyás karigazgató vezetésével az énekkar programja is. Műsorukon Bartók, Kodály, Liszt és két kortárs zeneszerző - Csemiczky Miklós és Orbán György - szerzeményei mellett Rahmanyinov-művei szerepelnek. Előadásukat Nagy László Adrián orgonajátéka kíséri.

Antal Mátyás és a Nemzeti Énekkar
Antal Mátyás és a Nemzeti Énekkar

"Tavaly egy kis plusz költségvetési támogatáshoz jutottunk, úgy gondoltuk, ezt fordítjuk a határhoz közeli városokban szervezett zenekari hangversenyeinkre, és megpróbálunk ebből hagyományt teremteni" - mondta el Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár főigazgatója. Hozzátette: az idei költségvetésük sajátosan alakult, sokáig nem tudták, mennyi pénzből gazdálkodhatnak, de nyár elejére bizonyossá vált, hogy képesek lesznek új sorozatot indítani. Igaz, nem rövid periódusra, hanem időben kissé széthúzva.

Szeptember 14-én Beregszászon, szeptember 18-án Dunaszerdahelyen ad koncertet a kórus, az ősz második felében pedig Lendván, Szatmárnémetiben, Nagyváradon és Temesváron is terveznek fellépéseket.