Dezső

Kurt Masur újabb kitüntetése

2013.09.07. 19:51

Programkereső

Bár az idei elismerések átadása május 22-én már lezajlott, most rendkívüli Pro Europa Kulturális Díjat adományoznak a februári balesetéből felépült, nyolcvanhat éves Kurt Masurnak.

A dirigens életművéért, zenei-művészi teljesítményéért, valamint a fiatal tehetségek melletti elkötelezettségéért nyerte el az elismerést, amelyet szeptember 13-án nyújtanak át neki Peenemündében, ahol Wagner- és Bruckner-műveket vezényelve tér vissza a karmesteri dobogóra.

Kurt Masur
Kurt Masur

A díjat odaítélő alapítvány elnöke, Tilo Braune szeptember 6-i bejelentésében hangsúlyozta: nem szabad megfeledkezni arról, hogy Masur a német újraegyesítés idején, 1989 őszén a Lipcséből kiindult ellenzéki megmozdulások és tüntetések egyik szószólója volt, "harmadik útról" álmodozott Kelet-Németország számára, kiáltványt bocsátott ki a Németországi Demokratikus Köztársaságról. Ő vezényelte 1990 októberében Berlinben az újraegyesítés előestéjén rendezett ünnepi koncerten Beethoven 9. szimfóniáját, és egy ideig az egyesített Németország lehetséges elnökeként is emlegetették.

Az 1927-ben az alsó-sziléziai Briegben (ma Brzeg, Lengyelország) született neves muzsikus számos zeneakadémia és egyetem tiszteletbeli doktora, kitüntetéseinek se szeri, se száma, többek között a francia becsületrend parancsnoka, szülővárosa díszpolgára, az Izraeli Filharmonikus Zenekar örökös tiszteletbeli vendégkarnagya.