Bernát, Felícia

A Concerto Budapest bemutatkozó koncertje a Zeneakadémián

2013.09.17. 14:19

Programkereső

A heteken belül nyitó Liszt Ferenc téri zenepalota rezidens zenekara 2013. november 1-jén játszik első alkalommal új otthonában.

Budapest legpatinásabb és legszebb koncerthelyszíne, a Zeneakadémia Nagyterme a teljes körű megújulást követően 2013. október 22-én kapcsolódik vissza a főváros koncertéletébe. Az első nyilvános koncertek egyikét ki más is adhatná, mint a megújult koncertközpontot otthonául választó zenekar, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékét is vezető Keller András fiatalos együttese, a Concerto Budapest.

A különleges, halottak napi koncertre olyan programot állított össze a hegedűművész-karmester, amely a halálhoz való viszonyulás három lehetséges módját mutatja be. A koncertet Johann Sebastian Bach huszonkét éves korában komponált csodálatos kantátája, a Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit nyitja. A felülmúlhatatlan gyászzenében az ószövetségi és újszövetségi halálfogalom ütközik meg egy egyedülálló barokk vízióban, melyet a bibliai vonatkozások mellett Bach gyönyörű, a mulandóság és a halál témáját feldolgozó koráljai tesznek teljessé.

A Zeneakadémia épülete 2013 szeptember elején
A Zeneakadémia épülete 2013 szeptember elején

Második műsorszámként szintén egy fiatalkori mű, de az érett romantikát képviselő Richard Strauss Halál és megdicsőülés című szimfonikus költeménye hangzik el. Amint azt Pándi Marianne Koncertkalauzában olvashatjuk, A fiatal Strauss 1888-1889 folyamán súlyos betegségben szenvedett, s a halál valószínű közelségében fogant meg benne a mű eszméje, mely szerint az első, terjedelmesebb szakasz a halállal vívott küzdelmet, a rövidebb második rész pedig a túlvilági megdicsőülést fejezi ki. Végezetül a bécsi klasszika letisztult nyelvén szól majd a halál felfoghatatlanságáról, a Mozart-életmű és talán a zeneirodalom egyik legtitokzatosabb műve, a Requiem.

A koncert szólistáiként nemes magyar énekművészek, köztük egykori zeneakadémisták lépnek fel: a szoprán- és altszólamokat Rost Andrea és Heiter Melinda énekli majd, est tenor- és basszusszólistái pedig Megyesi Zoltán és Bretz Gábor lesznek. A Concerto Classico bérlet részeként meghirdetett november 1-jei esten kiváló énekes szólisták mellett a Zeneakadémia egykori és jelenlegi diákjaiból alakult, Erdei Péter által igazgatott Új Liszt Ferenc Kamarakórus működik közre. 

A Concerto Budapest zeneakadémiai koncertjeire a fenti linket követve, vagy a Zeneakadémia honlapján válthatók internetes jegyek, személyesen pedig a Libri könyvesboltokban, vagy a Zeneakadémia Koncertközpont ideiglenes jegyirodájában, az Írók Boltjában lehet belépőt vásárolni.