Bernát, Felícia

Klasszikusok és egy ősbemutató

2013.09.17. 14:41

Programkereső

Klasszikus szerzők ismert és ritkábban hallható művei és kortárs darabok is hallhatók majd a Szent Gellért Nemzetközi Komolyzenei Fesztiválon, amely szeptember 20-án kezdődik Szegeden.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök a rendezvény programját bemutató sajtótájékoztatón elmondta, hogy immár hatodik éve szerveznek az egyházmegye első püspöke, Szent Gellért ünnepéhez kapcsolódva nemzetközi komolyzenei fesztivált.

Szeged, Dóm tér
Szeged, Dóm tér

A fesztivál nyitókoncertjén a Szegedi Szimfonikus Zenekar az eredeti, 1887-es kotta alapján szólaltatja meg  Anton Bruckner 8. (c-moll)szimfóniáját Gyüdi Sándor vezényletével, és sor kerül Robert Christian Bachmann Hommage című alkotásának ősbemutatójára is.

A rendezvénysorozat visszatérő vendége a salzburgi Stadler Quartett. Szeptember 21-i kamarakoncertjükön két Beethoven-vonósnégyes mellett (F-dúr, op. 18/1 és a-moll, op. 132) eljátsszák három fiatal zeneszerző Beethoven-interpretációit is. 22-én a fesztivál zenekara, a Szent Gellért Akadémia koncertezik a Fogadalmi templomban, műsorukon Mozart és Haydn egy-egy kompozíciója szerepel.

A fesztiválon két tudományos előadásra is várják szeptember 23-án az érdeklődőket: Párducz Árpád és Janka Zoltán professzorok komplex módon mutatják be a zene és a tudomány összefüggéseit. Az előadásokat kamarakoncert követi, amelyen Vámosi-Nagy Zsuzsanna, Madai Zsuzsanna és három fiatal dél-koreai művész lép föl.

A rendezvény zárónapján is szimfonikus zenekari koncert hallható a Dómban: Robert Christian Bachmann és Yoon Kuk Lee vezényletével Beethoven-műveket ad elő a Szent Gellért Akadémia. Ezen a napon a Dóm altemplomában hanginstalláció várja majd a közönséget.