Dezső

A Budapest Sound Collective koncertje

2013.09.27. 11:44

Programkereső

Különleges koncertet hallhat a zeneszerető közönség október 3-án a MOM Kulturális Központban: a Budapest Sound Collective szimfonikus zenekar alapítója és vezetője, Dubóczky Gergely karmester igazi zenei csemegékből álló programot állított össze.

Dubóczky Gergely, aki tavaly óta rendszeresen dolgozik a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral Kocsis Zoltán mellett, 2008 óta szervez koncerteket különböző együtteseivel, amelyeken sokszor egyedi műsorral lepi meg a közönséget. Az irányításával megszólaltatott repertoár a reneszánsz időktől a kortárs művekig terjed. Zenekara, a Budapest Sound Collective projektszerűen működik, neves zenekarokban játszó, tapasztalt, valamint pályakezdő zenészek egyaránt játszanak az együttesben, s ez rendkívül termékeny alkotói légkört hoz létre.

Plein Air koncertek I. Az 50 éves Liszt Ferenc Kamarazenekarral és Somodari Péterrel
Plein Air koncertek I. Az 50 éves Liszt Ferenc Kamarazenekarral és Somodari Péterrel

A szólisták számára is izgalmas találkozás lesz ez a hangverseny: Baráti Kristóf évek óta az egyik legkeresettebb hegedűművész, Somodari Péter a Bécsi Filharmonikusok szólócsellistája, Horváth Béla a Nemzeti Filharmonikusok első oboása, Lakatos György pedig ismert fagottművész. A zenekar koncertmestere, Koppándi Jenő a Nemzeti Filharmonikusoknál tölti be ugyanezt a pozíciót. A műsoron klasszikus, mégis ritkán hallható művek szerepelnek: Haydn 1. szimfóniája (D-dúr, Hob.I:105) és B-dúr sinfonia concertantéja (Hob.I:105), valamint Beethoven 4. szimfóniája (B-dúr, op. 60).

Dubóczky Gergely 1981-ben született Budapesten. 1999-től 2004-ig az Eötvös Loránd Tudományegyetem alkalmazott matematikus szakán tanult, 2006-tól 2011-ig a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem karmester szakára járt, ahol summa cum laude végzett. 2010-ben a Bard College (New York állam) karmesterképzésén vett részt. A 2010-2011-es tanévben a bécsi Universität für Musik und Darstellende Kunst hallgatója volt. Aktív résztvevője volt már több rangos mesterkurzusnak is. Fiatal korától fogva rendszeresen dolgozik continuojátékosként, csembalón és orgonán egyaránt játszik.

Dubóczky Gergely
Dubóczky Gergely

2007-től korrepetitor és másodkarnagy volt a Budapesti Kórusban, 2009 óta vezeti a Semmelweis Egyetem Medikus Zenekarát. Saját zenekarát 2011-ben alapította, emellett vezényelte például a MÁV Szimfonikus Zenekart és a Szolnoki Szimfonikus Zenekart is. A Nemzeti Filharmonikusoknál tavaly óta többször dolgozott asszisztensként, betanító karmestereként Kocsis Zoltán mellett, 2013 tavaszán az NFZ ifjúsági bérletében saját koncertet dirigált a Művészetek Palotájában.

Színházakban is dolgozott énekesekkel, zenekarokkal, karmesterként és korrepetitorként. Mindemellett szívesen vezényel oratorikus koncerteket kórusokkal, dirigált hangversenyt például a Budapesti Kórussal és a bécsi Arnold Schönberg Chor énekeseivel. Nagy hangsúlyt fektet a magyar kortárs zene megszólaltatására, a fiatal zeneszerző-nemzedék jelentős alkotóitól mutatott már be darabokat, hangversenyein rendszeresen műsorra tűz egy-egy kortárs művet.