Csilla, Noémi

Kilencvenéves a Kodály Filharmónia

2013.10.02. 14:04

Programkereső

Hagyományos október elsejei nagykoncertjével ünnepelte alapításának 90. évfordulóját a debreceni filharmonikus zenekar, amely továbbra is meghatározó szereplője kíván lenni a régió komolyzenei életének.

Ráckevei Anna, a Csokonai Színház igazgatója az október 1-jén tartott sajtótájékoztatón régi jó barátként köszöntötte a zenekart, amely a teátrum előadásainak zenei bázisaként is szolgál. Szentei Tamás, az önkormányzat kulturális osztályvezetője ugyanakkor arról beszélt, hogy az évforduló nemcsak múltidézés, hanem egy jó irányba haladó, fejlődő intézmény ünnepe is. Somogyi-Tóth Dániel igazgató, művészeti vezető kifejtette: meggyőződése szerint a színház alapvető pillére és fellegvára egyszersmind egy város kulturális életének, így az opera- és operett-előadásokon hallható Kodály Filharmónia mindenkihez szól.

Debreceni Csokonai Színház
Debreceni Csokonai Színház

Az 1923-ban még a MÁV zenekaraként alapított együttesről az igazgató azt mondta: mindig is sokszínű zenei paletta és kiugró tehetségek szereplése jellemezte a debreceni filharmonikusokat. Ez ma sincs másképp, ugyanis az operák és operettek mellett önálló koncertjeiken a könnyűzene irányába is nyitnak - hangsúlyozta. Somogyi-Tóth Dániel történeti visszatekintésében felidézte, hogy a "gördülő opera" küldetését már évtizedekkel korábban is felvállalta a zenekar, és így az előadóművészettől "elzárt" vidéken élőknek is biztosította a zenei előadások élményét. Mint elmondta, Rubányi Vilmos igazgató 1959-től alapozta meg az opera- és koncertéletet, az 1971-ben őt váltó Szabó László direktor alatt pedig már évi 5-6 operabemutatót tartottak.

Karolos Trikolidis, a zenekar korábbi igazgatója a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: "amikor 1991-ben Szabó Lászlótól átvettem a zenekart, turbulens napokat éltünk át. Az első zenei vezetőként töltött napomon hagyta el Magyarországot az utolsó szovjet katona, míg az első fellépésem napján járt Debrecenben II. János Pál pápa." A görög karnagy felidézte, hogy vendégelőadóként 1977-ben lépett fel elsőször a cívisvárosban, de emlékszik arra is, hogy az 1990-es évek elején "micsoda euforikus hangulat volt Debrecenben, nem csak a zenei életben." A Zeneművészeti Főiskola fúvós oktatása már akkor is nagyon erős volt, így az ő vonós múltjával kiegészülve nagyon szilárd alapokon állt akkor a filharmonikus zenekar - idézte fel, hozzátéve, hogy az együttes hatvan fő körüli létszáma nyolcvanhatra nőtt. Vezetése három éve alatt évente mintegy százhúsz koncerten léptek fel a Csokonai Színház produkcióin kívül. Karolos Trikolidis elmondta: igyekezett újításokat bevezetni, így teremtette meg az október elsejei nagykoncert, a tematikus zenei sorozatok és a Szent Anna székesegyházban tartott fellépések hagyományát.

Kodály Filharmónia
Kodály Filharmónia