Márk

Hároméves lett az "építészeti Stradivari"

2013.10.08. 17:35

Programkereső

A pécsi Kodály Központ, amelyet Maxim Vengerov hasonlított a neves itáliai hangszerkészítő remekeihez, az elmúlt három év alatt csaknem ötszáz rendezvényt szervezett. Ezeken több mint kétszázezren vettek részt.

Mint Márta István, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetője (a több rangos díjat nyert épület kezelése a cég feladata) elmondta, a programoknak körülbelül húsz százalékát konferenciák teszik ki, a túlnyomó többség azonban kulturális esemény. A fenntartó Zsolnay Örökségkezelő is szervez egyébként hangversenyeket a Kodály Központban, erre az évadra például ők hívták meg Tommy Emmanuelt és Pat Methenyt is.

Kodály Központ, Pécs
Kodály Központ, Pécs

Horváth Zsolt, a Kodály Központ rezidens zenekara, a Pannon Filharmonikusok igazgatója úgy vélte, ha egy város kulturális színtérként akarja magát definiálni, a fesztiválok ünnepi időszakai mellett a hétköznapokon is magas színvonalú rendezvényekkel, hangversenyekkel kell várnia  a közönséget. Mivel a központ megépülése jelentős európai uniós támogatást kapott, az együttesnek szigorú követelményekhez kell mérnie teljesítményét. Ennek megfelelően egy évadban 42 nagyzenekari estet adnak a 150 ezer lakosú városban.

Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója jelentős eseménynek nevezte, hogy beköltöztek a Kodály Központba, és onnan szervezhetik a fővároson kívüli koncertéletet. Mesterbérletük fellépői között a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Budapesti Fesztiválzenekar egyaránt szerepel.

Kodály Központ
Kodály Központ

Az újra egységes Filharmónia Pécsre költözéséről Rácz Zoltán, az idén 30 éves Amadinda Ütőegyüttes alapítója is mint rendkívül szerencsés lépésről beszélt, nem utolsó sorban éppen azért, mert ez a gesztus is segíthet abban, hogy az intézmény kivételesen nagyszerű akusztikájú koncerttermének hírét minél színvonalasabb produkciók terjeszthessék. Rácz Zoltán felhívta a figyelmet arra az aránytalanságra, amely Budapest és a vidéki városok kulturális életének élénksége, önállósága között tapasztalható - mint megemlítette, együttesének is több jószerével a tengerentúli koncertje, mint ahány hazai, vidéki fellépésre felkérést kapnak -, épp ezért örömét fejezte ki a Pécs városával egyre jelentősebbé váló együttműködés felett. Beszélt arról is, milyen rendkívül fontosnak tartja egy olyan nemzedék felnevelését, amely otthonosan mozog a 20. század második felének zenei remekművei között, és bejelentette, hogy - ezzel a törekvéssel összefüggésben- a Pannon Filharmonikusokkal közösen új művet is rendeltek Gyöngyösi Levente zeneszerzőtől, amelyet november 14-én mutatnak be Pécsett.