Gábor, Karina, Ders

Határok nélkül Pristinában

2013.10.09. 12:21

Programkereső

Az egykori Jugoszlávia fiatal zenészeiből álló zenekar október 10-én nyitja meg őszi koncertjeinek sorát.

A No Borders Orchestra Koszovó fővárosában, Pristinában lép fel a Boldog Teréz anyáról elnevezett katedrálisban, ahol a Bázeli Fiúkórussal kiegészülve megszólaltatják Bernstein Chichester-zsoltárait, Britten Hegedűversenyét és Wagner Siegfried-idilljét.

Pécsett járt a Budapesti Fesztiválzenekar2012. április 2.
Pécsett járt a Budapesti Fesztiválzenekar2012. április 2.

A zenekart többek között a híres gitárművész, Boško Radojković, Biljana Zdravković, a belgrádi zenei fesztivál igazgatója, Premil Petrović, az NBO művészeti igazgatója, Žarko Mirković karmester, a Montenegrói Zenei Központ vezetője és Ibrahim Spahić, a Szarajevói Tél Fesztivál igazgatója irányítja. Az együttes hosszú távú missziót teljesít, évente sok új programmal lép fel a volt Jugoszlávia új államaiban és Európa nagyvárosaiban. A klasszikus zene bázisán nyugvó, az ex-Jugoszlávia határain átnyúló együttműködés nem jugonosztalgia, hanem kulturális erő - olvasható a zenekar honlapján, hozzátéve, hogy a példát az együttes megalapítására az izraeli és palesztin fiatalokból álló Nyugat-Keleti Díván Zenekar (West-Eastern Divan Orchestra) adta, amelyet Daniel Barenboim hozott létre 1999-ben.

A No Borders Orchestra október 19-én Bázelben a kulturális fesztivál nyitókoncertjét adja, október 20-i berlini koncertjén pedig megszólaltatja Kodály Galántai táncok című zenekari művét is. A koncert mellett No Borders konferenciát is tartanak a sztereotípiákról, a rasszizmusról és a közös zenélésről - olvasható a zenekar honlapján, a http://www.nobordersorchestra.org/ címen.